Det väntar snökaos i stora delar av Sverige idag, vintern är här. Så vad passar bättre än att fira att det idag är 20 år sedan en av Sveriges mest sålda julskivor släpptes – Peter Jöbacks ”Jag kommer hem igen till jul”. En skiva som Peter lite motvilligt sa ja till att spela in.

I en intervju med Expressen har han bland annat sagt:
– Vem fan vill göra en julskiva, tänkte jag. Men så gick jag in i studion med Lars Halapi och när jag började sjunga så bara sprack det för mig. Jag hade byggt upp en person och försökte skydda mig själv från allt jag varit med om, nu sprängdes den muren. Jag vågade omfamna allt. Den dysfunktionella familjen jag hade, att komma ut som gay. Jag omfamnade det för första gången, har han berättat för Expressen.

”Jag kommer hem igen till jul” kom att bli Peters största skivframgång någonsin med över 600 000 sålda ex. Skivan spelades in i augusti 2002 på Rommarö och det var 30 grader varmt ute.
– Vi började skratta när vi stod där och sjöng jullåtar, sa Peter till QX inför albumsläppet. Men vi tände ljus och försökte komma i stämning. Sen hoppade vi ut och tog ett bad mellan låtarna…

”Jag kommer hem igen till jul” resulterade dessutom i flera utsålda Sverigeturnéer, en bok samt en framgångsrik julfilm med samma namn.

Vad har den här skivan betytt för dig?
– Den har betytt massor för mig på så många plan – rent artistiskt så var det början på en fin musikalisk relation med gitarristen och producenten Lars Halapi som jag gjort några av mina finaste skivor med. Och på ett personligt plan så var det skivan som öppnade upp en dörr som varit låst länge hos mig som fick mig att läka. Har så mycket att glädjas över med den här skivan. Det är dessutom fantastiskt att den fortfarande spelas så flitigt varje jul!

Är det någon låt på skivan du är extra stolt över?
– Jag tycker att vår version av Leonard Cohens Halleluja är något extra – med Eila Schagerströms text som blev en vacker och poetisk vinterhymn.

Innan albumet släpptes sa du i en intervju att du får ångest kring jul, har det ändrats idag 20 år senare?
– Jag tror när vi fick barn så förändrades den känslan – man ser julen genom barnens ögon och man skapar nya fina traditioner med dem och familjen. Det är en högtid att samlas och vårda sina relationer. Jag har ju min egna familj nu som jag älskar mest av allt på jorden.