I en fotoateljé på Södermannagatan. Det är mörkt i den fönsterlösa källarvåningen men ju längre in man kommer desto ljusare blir det. Studiobelysningen, de solgula saffransbullarna och QX covergirl Daniela Rathana lyser upp lokalen. Daniela lyser starkast, såklart.

Hon sitter i sminklogen omgiven av stylister och nynnar med till den nostalgiska-hits-spellistan som är på i högtalarna. Samtidigt mumsar hon i sig en bulle. Den ena stylisten pillar med försiktighet i hennes hår. Den andra lyfter upp galgar med kläder och försöker komponera fram en ball photoshoot-outfit.
– Hej, säger Daniela, sträcker fram sin hand och säger att de spelar så bra musik här. Därav nynnandet på låtarna.

På tal om bra musik… är det något Daniela kan så är det just det. Musik som är balsam för själen. Kyss, Hatar dig, Full av mig och Satan i gatan-tolkningen är bara några av artistens alla låtar som har streamats miljontals gånger på Spotify. Hon är en flerfaldig grammisvinnare och en storfavorit – inte minst hos flatfansen.
När jag jobbade på Gaygalan passerade jag dig flera gånger backstage men vågade aldrig gå fram. Du är nog för cool för mig. Men nu sitter vi här.
– Ja, nu sitter vi här och jag känner hur min stol drar mig närmare dig (skrattar). Fyfan vad nice.

Hur mår du?
– Skit, säger hon utan att vilja gå in på några detaljer.
– Men det positiva är att jag jobbar mycket vilket för tankarna någon annanstans.

I en intervju med Elle förra året beskrev Daniela sig själv som 50 procent ångest och 50 procent liv. Jag frågar om beskrivningen fortfarande passar in.
– Är inte det en så platt beskrivning? Det är ju som att säga att man är människa. Idag är jag 100 procent ångest och 0 procent liv (skrattar). Jag har gjort sådana dramatiska förändringar och tagit bort all trygghet i mitt liv. Just nu är jag i en fas där vad som helst kan hända. Men det är också spännande och jag hoppas att jag kommer utvecklas.

Du är aktuell i Så Mycket Bättre. Hur känns det?
– Jag är så nervig. Det var en sjuk utmaning att få till fyra låtar på tre månader. I vanliga fall brukar jag ta ett år på mig att skriva en låt. Men jag måste släppa kontrollen och lita på att det kommer hålla.

 ”Jag har nästan bara kvinnor i min publik. Framförallt många nyfikna tjejer”

Daniela har tidigare år suttit bänkad framför tv:n varje gång Så mycket bättre har sänts men nu tycker hon att…
– … det var så mycket bättre förr. Jag tror inte att de kommer kunna hålla på länge till. Jag menar, alla gamla artister som skulle kunna tänka sig att vara med har ju redan varit med. Men det är ett bra program med ett bra koncept och jag är väldigt glad att jag har fått vara med.
Jag lyssnade på intervjun med dig i Efter Fem. Du sa att du var mest taggad på reality-delen av programmet och hoppades på mycket drama. Blev det drama?
– Det var så grovt drama att det inte ens kommer med på tv. Tänk dig. Jag sov fyra timmar per natt, var maximalt nervös hela tiden och hade svårt att äta. Det är även en konstig grej rent socialt att vara på middag, plinga i ett glas och sjunga en låt, säger hon och fortsätter:
– Jag är inte pryd och jag är inte en duktig flicka. Men att då behöva vara en sån person var en större utmaning än vad jag hade kunnat tro. Så ja, det blev drama. Men vi hade jättekul också.
Vilken eller vilka artister såg du mest fram emot att träffa?
– Nordman-duon Mats och Håkan. Håkan har suttit i finkan och varit hemlös. Nu är han rikskänd tillsammans med Mats som är en holy angel. Mats bygger nyckelharpor på sin fritid, har djur och barn. Det var kul att se deras dynamik, säger hon och fortsätter:
– Många har spekulerat om de har en nasse-anknytning. Jag tänkte ”sjukt om de är nassar”, men de var verkligen jättegulliga.

Är du nöjd med din insats?
– Jag är mest nöjd med min garderob. Det är Amanda Persson, som står där (pekar), som ligger bakom mina outfits. Hon packade en miljard väskor. Jag känner mig i alla fall trygg med att ingen i programmets historia har haft en lika bra garderob som jag. Och ingen kommer orka ha det heller för det var ett jävla jidder (skrattar). Jag hade till exempel olika naglar för varje uppträdande. Det ligger i detaljerna och ingen kommer bry sig förutom de som bryr sig.

Daniela växte upp i förorten Akalla med sin mamma och lillebror men pendlade till innerstaden där hon gick i Adolf Fredriks musikklasser. Hon berättar att alla barndomsminnen hon har på något sätt är kopplat till musik.
– Mina föräldrar har alltid hållit på med musik och det spelades musik konstant hemma. Pappa kör jazz och trumpet och mamma sjunger och spelar piano. Just nu jobbar båda som musiklärare, berättar hon och fortsätter:
– Jag visste redan som liten att jag ville hålla på med musik. Jag har alltid sjungit, alltid gillat att showa och jag har alltid blivit uppmuntrad till det.

Din mamma är adopterad från Thailand. Hur har din bakgrund format dig?
– Hon blev adopterad av min mormor och morfar som båda är vita och som bara har vita vänner. De kommer från Frälsningsarmén och är jättekristna. Mamma är svart och har afrohår och vi vet inte hennes exakta ursprung. Men jag tog ett DNA-test som visade att jag är vietnames, thai, nigerian, italienare och mycket mer, berättar hon och fortsätter:
– Att inte veta var man kommer ifrån gör att man känner sig rotlös och ständigt sökande. Jag känner mig inte hemma någonstans. Jag känner mig inte svart nog och inte vit nog. Det påverkar exakt allt i mitt liv, alltifrån hur jag lever och hur jag tänker.

Är du kristen?
– Jag tror på konceptet av en himmel. Sen brukar jag och mitt band be en bön innan vi går upp på scenen och avsluta med ett “amen”. Vi tackar Gud för att vi får hålla på med musik och för att jag inte behöver jobba med skor på Eytys längre.

Okej, nu till något helt annat. Du har tidigare sagt att du har tolv personligheter. Berätta mer om det.
– Ja (skrattar). Jag går i psykoanalys och där jobbar man med en teori om att alla personer har tio till tolv delpersonligheter. Det är olika röster man plockar fram i olika situationer. När jag blir arg plockar jag fram en, när jag går till banken en annan och så vidare.
Vilken är din mest galna delpersonlighet?
Nikita. Hon är en tokig dam från Havanna som ständigt sätter mig i knipor. Oftast ekonomiska eller relationsrelaterade knipor. Hon kommer fram när jag druckit fem flaskor tequila (skrattar).
Vilken personlighet är mest gay?
Tony. Han dras till snygga tjejer. Så jag kan typ googla ’snygg tjej’ och bli kåt. Det är nog den delpersonligheten som gör mig mest gay.
Haha, okej. Tillbaka till musiken. Låten Kyss är vi på QX extra förtjusta i. Berätta lite om den.
– Den handlar om en destruktiv relation som jag hade tillsammans med en tjej. Vi var on and off i några år och dramat blev liksom the spice i relationen, säger hon och fortsätter:
– Jag har fått jättemycket kärlek för den låten och jag är väldigt stolt över att jag på ett sätt ”kommer ut” som bi i den. Och att det inte behöver vara en så stor grej. Jag avslutar sista versen med att jag står med min pojkvän och att Sandra kommer tillbaka.
Har du många flatfans?
– Ja, jag har nästan bara kvinnor i min publik. Framför allt många nyfikna tjejer (skrattar), vilket jag älskar. De är väldigt galna.

Daniela berättar att nästan alla hennes vänner är queera och att hon växte upp i en familj som var väldigt accepterande.
– Hela mitt liv har jag fått höra ”har du träffat någon tjej eller kille?”. De har aldrig tagit för givet att jag är lagd åt något specifikt håll. Även mina kristna morföräldrar har tagit allt jättechill. Min mormor förklarade till exempel vad homosexuellt sex var för mig var när jag var liten. Jag kan prata med henne om allt.
Vilket är ditt bästa Prideminne?
– Jag har sett Prideparaden så länge jag kan minnas. En gång när jag var tio år såg jag en kvinna som gick med en man i koppel och som hade munkavle. Den bilden har fastnat i mitt huvud och det var den fetaste synen jag sett (skrattar).
Vad skulle du hälsa alla dina regnbågsfans?
– Lyssna på Cobra. Hon är ny artist som är helt fantastisk. Hennes musik är otrolig och hela hennes artisteri är väldigt befriande och inspirerande.
Vad händer i framtiden?
– Jag ska vara med i en serie som heter Dumpad på Discovery+. Sen kommer jag skriva ett nytt album och komma ut i en helt ny skepnad. Under våren tänker jag vara tyst, få tid att andas och resa lite.
Har du en drömdestination?
– Tokyo eller Island. Jag är taggad på att resa själv.

 

HÅR & MAKE Johanna Larsson STYLIST Amanda Persson