Den klassiska West Side Story-musikalen om de rivaliserande gängen Jets och Sharks, är en slags omtolkning av Shakespeares Romeo and Julia, och hade premiär i New York redan 1957 på Winter Garden, Times Square. Personerna bakom den klassiska berättelsen är fyra homosexuella män – Bernstein (musik), Sondheim (sångtext), Laurents (manus) och Robbins (dramatisering och koreografi).
West Side Story har satts upp på musikalscener över hela världen och den blev även film 1961, en film som fick elva Oscarsnomineringar – och vann 10! Bland annat för Bästa Film.
60 år senare kom en ny filmversion, 2021, av West Side Story, i regi av Steven Spielberg och där öppet homosexuella Tony Kucher (Angels in America) skrivit filmmanuset.
I rollen som Anybodys, som identifierar sig som man och som vill bli en av grabbarna i The Jets, ser vi icke-binära Ezra Menas. Rollfiguren Anybodys anses för övrigt vara den första transrollen på en musikalscen när den gick upp 1957.
Steven Spielbergs West Side Story hade USA-premiär den 10 december 2021 – men det var ingen ”Bäst Side Story” vad gäller intäkter. Nyinspelningen blev en stor flopp. Filmen behövde spela in tre miljarder kronor för att gå plus minus noll, men spelade ”bara” drygt en miljard. På Oscasrgalan 2021 var den nominerad i sju kategorier (bland annat Bästa film och Bästa regissör) men vann endast en, Ariana DeBose, för bästa kvinnliga biroll.