Efter en lång säsong av alliansbildande, utmaningar och brutna löften stod det idag klart att den senaste säsongen av Viasats Paradise (tidigare Paradise Hotel) har fått en historisk segrare. Den omdanade Mexiko-realityn, som leds av Tone Sekelius, vanns nämligen av Linnéa Sagnil och icke-binära 29-åringen Pedro Lima.

– Målet var ju att stå i final med Jonte, men en kan inte vara säker på något i Paradise. Och saker förändras längs vägen. Jag och Linnea är bra vänner, och ingen av oss valde ju att kasta kulan, säger Pedro, när QX träffar hen efter finalprogrammet visats.

Är du nöjd med hur du skildrats i programmet?
– Ja. Jag ville göra saker på mitt sätt, och var väldigt bestämd i vad jag skulle säga i ”synkarna”. På det sättet kanske jag var lite tråkig, men sån är jag som person. Jag spelade nog mer än vad som syns och tror de andra underskattade mina relationer till deltagarna.  Mina vänner som sett programmet tycker att det var jag i rutan, men att det syntes att jag var lite otrygg.

I finalen valde alla killar att ställa sig bakom er, var det en bekräftelse på att du lyckats vara dig själv i programmet?
– Hela finaldagen var känslosam, och under själva omröstningen kände jag att det betydde så mycket att de ställde sig bakom oss. Det var ett kvitto på att de ställde sig bakom den jag är.

Funderade du på att kasta kulan?
– Nja, från början, innan inspelningarna. Men saker ändras längs vägen, och du är med dessa människor 24 timmar om dygnet och allt som händer på plats i Mexiko blir så stort. Och när jag insåg att en icke-binär vunnit Paradise var det så overkligt..så det var ett fint avslut att ha kvar kulan.

Du valde en klänning under slut-ceremonin…
– Det var första gången jag utmanade mig själv att vara lite feminin. Jag fokuserade bara på mig själv, och vad jag vill. Det var första gången jag hade klänning offentligt så i mitt egna huvud började jag där och då att bygga något stort, jag hade kommit över den tröskeln.

Vad ska du göra för vinstpengarna?
– Jag vill bjuda min mamma till Brasilien. Och så vill jag resa och köpa kläder, unna mig saker.

Varför sökte du till Paradise från början?
– Jag ville utmana mig själv, och om jag som icke-binär exponerar mig på det här sättet, så har jag ingen anledning att gömma mig. Men för mig var det viktigt att känna mig trygg i produktionen då jag inte är som de andra deltagarna. Jag ville känna att de hade min rygg, och att de hade bra värderingar. Och det kände jag.

Pedro med kulan.

Som normbrytare vet man aldrig hur man bemöts, hur var det för dig?
– Jag förklarade för de andra vad det innebär att vara icke-binär. Jag förväntar mig inte att du ska acceptera mig, men att du ska respektera mig. Folk får tycka vad dom vill, men dom kan inte förneka att jag inte finns. Jag kände mig kanske inte trygg hela tiden, men jag kände mig trygg i min identitet i alla fall.

Hur var det att komma ut?
– Jag kom först ut som homosexuell, men kände att det var något som saknades. Och när jag hörde en podd med en icke-binär person så föll allt på plats. Jag berättade för mitt ex först och han fattade. Min mamma accepterar, men det är en process och hon lär sig hela tiden. Det viktiga är att hon älskar mig.

Vad har du fått för reaktioner från tittarna medan programmet har sänts?
– I min kanal är det många inom queer-communityt som stärkt mig när de sagt att det är så kul att se någon som mig i Paradise. Men för många cis-personer verkar det vara en provokation att jag är med. Jag tar ju allt ett steg längre. Jag är inte bara en homosexuell rolig person, jag är något mer, och då vet dom inte hur dom ska se på mig. Men jag kollar inte vad folk skriver i andra forum, för jag känner inte att det är den energin jag vill ha. Nyfikenhet är jag jätteöppen för, men när det kommer till hat, om att jag inte förtjänar att leva, då tar jag bara bort det.

Finns det någon stor missuppfattning kring att vara icke-binär du vill ta upp?
– Den stora grejen är ju att folk inte förstår… att jag inte kan relatera till att vara man eller kvinna. Jag har både femininitet och maskulinitet. Bara för att jag har en snopp så vill jag inte ses som man, för jag ser inte mig själv så. Men jag är heller ingen transkvinna. De flesta tror bara att man kan vara antingen eller, och det värsta är när en del tror att man går runt och ändrar sig hela tiden typ ”idag vill jag vara en sten”. De tar min identitet och förlöjligar den.

Vad föredrar du för pronomen?
– Kalla mig vad du vill, i programmet kallades jag han, hon, hen… Men i skriven text blir hen bra.

Vad betydde det att ha Tone som programledare?
– Jag var så upptagen av allt som skedde under inspelningarna att jag inte reflekterade över det, men det fanns nog där underförstått. Att det var en extra trygghet att någon från vårt community ledde programmet.

Är du singel?
– Jag är singel. Jag dejtar inte, men hänger med folk (skrattar). Det är ju apparna, som Grindr och Tinder. Men det är konstigt som icke-binär: Antingen är de besatt av dig, jag blir en fetisch. Eller så är de inte intresserade. Det handlar så mycket om hur jag ser ut… Är jag maskulin lockar jag en typ av personer, och är jag feminin lockar jag en annan typ.  Det är många smygisar som hör av sig, för i deras huvud blir det mer accepterat att träffa någon som är mer feminin.

Vad är nästa steg för dig?
– Jag vill fortsätta att bygga medvetenhet kring att vara icke-binär, och fortsätta att inspirera andra att ta mer plats. Bara att prata med dig här och nu tar oss framåt, och att prata med alla dom som följer mig. Många unga känner sig förvirrade, och jag vill visa att vi icke-binära finns. När jag kom fram till att jag är icke-binär så blev jag komplett, och det är viktigt att för vidare.

Avsnittet går från och med att ses 16.00 på Viaplay och Pluto.