Grattis Mats, din bok ”Konferensen” har blivit film, hur känns det?
– Tack! Otroligt roligt såklart. Boken är ju väldigt inspirerad av 80-talets slasherfilmer, så det känns verkligen som att cirkeln sluts nu när vi gör en riktigt saftig slasherfilm av den. Det jag har sett hittills är helt magiskt bra.

Är det din första egna bok som blir film?
– Ja, förutom Cirkeln så är det ju det. Jag har fler projekt under utveckling med de andra böckerna. Vanligtvis tar det ju orimligt lång tid att få ihop finansiering och sånt för film, men den här gången gick det så fort att få ett produktionsbeslut att jag knappt fattar det ännu.

Berätta om filmen, vilka är med och hur har inspelningarna varit?
– Precis som i boken handlar det om ett gäng konferensdeltagare som ska sova över i en avlägsen stugby. Arbetsplatskonflikterna kommer upp till ytan när en mördare i mask börjar stryka runt i området… Så det är ett väldigt klassiskt slasherupplägg men istället för korkade, kåta tonåringar är det ett gäng kommunalanställda som tvingas samarbeta för att försöka överleva. Teambuildingen från helvetet, kan man säga. Det är otroliga skådisar, något man ju inte är bortskämd med i just den här genren, och de har verkligen gett sig in i uppgiften med fullt engagemang. Bland dem finns Adam Lundgren (från t ex Torka aldrig tårar utan handskar), Katia Winter (som jobbat både i Hollywood och Sverige, med serier som Dexter och The Boys och Sleepy Hollow och nu senast blev guldbaggenominerad för Året jag slutade prestera och började onanera), Eva Melander (som är otrolig i allt hon gör, särskilt Gräns), Bahar Pars (som också guldbaggenominerats, för En man som heter Ove och Maya Nilo Laura). Och sådär fortsätter det. En av mina absoluta favoritskådisar på teatern, Cecilia Nilsson, är också med, och hon kan just nu ses i Händelser vid vatten.

Du är exekutiv producent, vad innebär det?
– Det kan innebära väldigt olika saker i olika projekt, men jag har varit med och utvecklat visionen för filmen, läst och feedbackat på manusversioner och mycket mer. Det har varit en otroligt rolig process. Vi har lyckligtvis haft bättre stämning på våra möten än deltagarna i ”Konferensen” (skrattar)…

Idag läste jag att den kommer på Netflix, hur coolt är inte det, då kan ju hela världen se den?
– Ja, det är ju helt sjukt. Dessutom är vi som gillar skräckfilm också mer benägna att titta på filmer som inte är engelskspråkiga. Jag tycker själv att det är något av det bästa med Netflix, att få se så mycket film som jag inte hade hittat annars. Just skräck är kul för att det säger så mycket om ett samhälle, vad man är rädd för, och det är spännande att få ta del av nya perspektiv. Med ”Konferensen” kan man ju få en bra inblick i svenska arbetsplatskonflikter, där ingen riktigt vill säga något rent ut…

Hur kommer det sig att just ”Konferensen” blev film tror du?
– Boken hamnade i rätt händer just när den kommit ut. Jag menar inte att förminska boken, men det ska till så otroligt mycket tur också. Och den här gången hade jag det!

Och när har den premiär?
– Under 2023, det är allt jag kan säga just nu!