Nyligen dök 25-årige Abe Raham upp i Talang. Han imponerande med både sång och rap, och de fyra jurymedlemmarna skickade vidare den unge sångaren i programmet Abe Raham pratar i programmet om hur det är att vara från Mellanöstern och samtidigt gay. Hans pappa, som är präst, tyckte inte att man ska hålla på med sång om det inte är en lovsång till Gud. Så när Abe Raham var liten stängde han in sig i garderoben.
– Där satt jag och sjöng i en kudde för jag ville bara få ur mig musiken.

Han sökte till Talang för att han vill visa Sverige (och förhoppningsvis hela världen) vem Abe Raham är, och vad han gick igenom som unge Abraham.
– Jag tror på mig själv och min talang och vill jag vara en röst för mig själv och för andra som har det eller har haft det lika svårt.

När han bestämde sig för att söka till Talang bestämde han sig för att vara öppen om vem han är: En kille från Mellanöstern, med annorlunda läggning än det som är tillåtet där, som gillar att sjunga.
– Inget av det är tillåtet i det kristna hem jag kommer ifrån. S
junga ska man bara göra till Gud. Jag hade inga problem med det, för jag har sjungit i pappas kyrkokör i flera år, men jag vill vara en fri själ. Och det är jag med Tensta Gospel Choir, där är man vem man är. Läggning, religon, ursprung eller bakgrund spelar ingen roll där. Jag är så himla tacksam över att få kunna sjunga till Gud på ett mer kärleksfullt sätt.

 

Hur är din Gudstro idag, hur ser du på Gud?
– Jag tror på Gud! Jag tror på Jesus! Jag kanske inte är troende varje bokstav som Bibeln säger, men där nämns att Gud är kärlek, och jag tror på kärlek, som är Gud.

Abe Raham är sedan två år tillsammans med en svensk kille, som han beskriver som ett underbart stöd.
– Det var svårt för honom att förstå hur min Mellanöstern-kultur funkar. Men jag klandrade honom inte, vår kultur är inte lik den svenska kulturen. Den är ganska trångsynt… Man märker det mer när man är som jag: Uppvuxen i Sverige fast med rötter från den kulturen. Då inser man att man inte kan leva fritt inom den kulturen. Att vissa Mellanösternländer straffar homosexuella med döden eller fängelse är sjukt.

– Allt har ju sitt goda och onda, och med ont här menar jag ”trångsynt”. Ibland känner jag att det onda har tagit mer plats än det goda inom den kulturen. 

Vad har du för relation med din familj idag? 
– Jag skulle säga att relationen ligger på is.  Men jag hoppas innerligt att isen smälter snart.

Abe Raham har tidigare synts i Idol, där han åkte ut redan i auditionstadiet. Då blev han förkrossad och kände att han inte nått fram.
– Det enda som hamnade i fokus var hur jag klär mig. Men jag gav inte upp, utan gav mig själv lite tid för att bli starkare. När jag nu ser ser allas fina kommentarer efter Talang känns det som att jag lyckats nå folks hjärtan. Att jag lyckats motbevisa alla som sagt nej till mig.

Berätta om din stil! Du har slöja för halva ansiktet när du uppträder.
– Jag är både Abe Raham och Abraham, de är två olika sidor av mitt liv. Abraham som är en helt vanlig kille vars familj ville att Abraham skulle växa upp och bli präst, och vara en lyssnare mer än pratare. Ordet ”läggning eller sexuell läggning” finns inte i deras ordbok. Så ur den Abraham formades Abe Raham, ett alter ego som är modig, stark och grym. Den personen brukade jag slå på när jag lämnade hemmet och gick till skolan, eller ut och träffa vänner, och när man var tillbaka hemma så tog jag alltid av Abe Raham, och tog på mig Abraham.
Så det är därför jag gömmer halva ansiktet. Halvan som göms är Abraham, och det är bara på scenen när jag sjunger som den delen av mig göms, för jag vill inte att Abe ska blir ”overshadowed” av den blyga, överkänsliga och jättekristna Abraham. Ögonen göms också, för ögonen säger mer än tusen ord, och lika bra att inte riskera visa nånting alls av Abraham. Men nu har Sverige fått se Abraham och Abe Raham, och jag kommer fortsätta gömma Abraham när jag är på scenen och tänka på alla som har gått/går genom samma sits som jag. 

Framöver hoppas han kunna pendla mellan pop, rock och rap. Abe Raham växte upp med musik som Michael Jackson, Madonna, Queen, Boney M och ABBA, och vill inte binda sig till en genre.

Så vad händer härnäst?
– Det blir förberedelser inför semifinalen som blir av när auditionveckorna är slut. Jag vill se till att allt stämmer inför det: musik, scenbild, kläder och så vidare. Det ska vara show och inte en karaokekväll. Nästa gång sjunger jag om de som inte kan säga ”nej” till en hand som olovligt rör deras kroppar. Det är ett viktigt ämne för mig. Vi alla älskar kärlek, men det ska vara ömsesidig kärlek. Man är ingen leksak som ägs av någon. Vi äger oss själva.

Säg en låt du önskar var din!
– F
ranska låten Dernière danse av Indila. Älskar den.