Klubbchefen, sociala medier-mannen och dansaren Emilio Araya och musikalstjärnan och skådisen Oscar Wallgren spelar två av tio huvudroller i nya musikalen The One på Cirkus i Stockholm. Båda deras roller befinner sig regnbågsland då Oscars roll tar upp hans komma-ut-process medan Emilios karaktär är öppet gay.

The One är skriven av Fredrik ”Benke” Rydman och Åsa Lindholm med tidigare outgiven musik av låtskrivare som Linnea Deb, Joy Deb, Miss Li, Sonny Gustafsson, Lukas Nathanson och Anton Hård af Segerstad, och har nu äntligen premiär den 15 september.
– Vi skulle köra igång innan corona så det har varit på gång ett bra tag, berättar Emilio Araya när QX träffar dem under repetitionerna på House of Shapes i Stockholm.

Musikaldebutanten Emilios karaktär är förortsgrabben Jamal, 22 år och öppet gay. Han är väldigt självsäker, vet vilken plats han ska ta och anser att han är snyggast i rummet.
– Han tar alla med storm, men är destruktiv mot sig själv och väldigt ”feisty”. Hans föräldrar lämnade honom och brorsan tidigt, och nu ska hans bror flytta ifrån honom så han måste verkligen vinna den här rollen, annars har han ingenting. Han är självsäker, men så jäkla ensam.

Benke Rydman hörde av sig själv till Emilio och sa att han hade en roll som passade just honom.
– När jag kom in för audition fick jag höra att de tagit mig som inspiration för Jamal. Manuset hade också ord som jag verkligen säger. Bland annat ”tar skott”, vilket är en sägning jag ofta använde i min podd med Rosanna Charles. Så jag är lite halvt typecastad. Jag har föräldrar och en stabil grund, men fattar vad det innebär att vara en ”bad bitch” och behöva skydda sig själv. Jag har varit mobbad hela livet för att jag varit danskillen som hängt med tjejer. Så jag har skjutit alla skott innan någon kommer fram till mig. Jag känner igen det i Jamal.

– När man kommit ut vill man köra ”all in” på att vara sitt autentiska jag eftersom man inte kunnat vara det innan, och ibland kan det gå åt fel håll. Och lite så är det med Jamal, unga gaysnubbar är så feisty, och får en attityd som inte behövs, säger Emilio Araya.

Oscar Wallgren spelar Max, en 16-årig kille som till skillnad från Jamal inte alls vet vem han är, vilken sexualitet eller identitet han har, och hur han ska passa in.
– Han har ett stort kontrollbehov och tänker mest på hur han ska prestera inför andra. Han vet nog innerst inne att han är gay, men förnekar det och trycker bort de tankarna. Han har inte accepterat det själv och det är mycket som snurrar i hans huvud.

Oscar och Emilio, som båda även är med i Happy Jävla Pride (TV4-serien som utspelar sig under Stockholm Pride), beskriver The One är en modern dans-musikal med mycket musik. Man får följa åtta huvudkaraktärer på audition.
– Det är som A Chorus Line, fast tvärtom och modernare och poppigare. Framförallt kan man relatera till karaktärerna, alla kan hitta nån man matchar med, säger Oscar.
– Det är en skitkul utmaning, annorlunda. För det är ingen ”Svensson-musikal”. Här ser man en varierad ”cast” där majoriteten är POC:s. De flesta kommer heller inte från det traditionella dansrummet, här finns nybörjaren, dancehall-bruden, sångerskan… Benke är ett geni som sticker ut i det han gör, fastslår Emilio Araya.

– Om man älskar dans ska man verkligen komma och kolla, berättar Oscar och Emilio fortsätter:
– Vi hade en workshop innan vi satte igång. Då hade vi ett par förortsskolor på besök, och jag hörde hur de fnittrade innan och kollade på oss tveksamt. Efteråt stod de utanför och sa att det här var det bästa dom sett! Då kände jag att vi träffat rätt. Att visa upp det här för dem, att vi också är därifrån och att många kan relatera till de här individerna är grymt.

The One har premiär på Cirkus i Stockholm den 15 september.