Under sex avsnitt av Netflix nya serie TORE får tittarna följa William Spetz titelkaraktär mitt i en stor sorg. Efter att ha sett första avsnittet var jag helt tagen av den berg-och-dalbana av känslor jag upplevt under 29 minuter. Tore bryter av som en trotsig maskros i flödet av tv-serier och följer ingen väntad dramaturgisk struktur. Den vågar vara jobbig, rolig, sorglig, tung, glad, verklig, drömmig och stark på samma gång. Nu ska resten av världen få ta del av begravningsbyrå-biträdet Tores universum.

Tore föddes ur en kreativ hjärtesorg. William Spetz, som skrivit manus och spelar huvudkaraktären, fick nej till en planerad tv-serie vilket gjorde att han åkte hem till Umeå. En kväll tittade han på sin pappa när de satt framför tv:n.
– Jag slogs av att han alltid varit en så stor trygghet. En trygghet man tar för given för att han är förälder. Vad händer om den grundtryggheten tas ifrån en? Jag började då skissa på en person som råkade ut för just det: Tore, 27 år och fortfarande bor hemma. Han trygghetsknarkar i radhuset med sin pappa, en hund och bästisen Linn som kommer förbi ibland.
– Jag visste till en början inte hur mycket humor Tore skulle innehålla. Eller hur mycket sorg. Men jag la förutfattade tankar åt sidan och lät berättelsen utforma sig själv. Alla känslor ligger ganska nära varandra egentligen. Livet är ju sådant, ena dagen går allt åt helvete och sen kan ögonblick av eufori och lycka infinna sig. Och humorn betyder än mer när den kommer från smärtan.

Inspirationen till TORE kommer från så skilda serier som Pose, Six Feet Under och…
– Sedan jag var tio år har det funnit ett Desperate Housewives-skt element i allt jag gjort. Den seriens ton har format mig så mycket och det är min eviga trygghetsserie.
– Sen har jag alltid velat göra drama. Nu fick jag chansen att kasta mig ut och i det plocka med flera av mina nära relationer som nu finns i karaktärgalleriet. Det är lite av mina bästisar Linda och Sanna i Linn, och Sanna spelar ju till och med Linn.

”Jag snubblade också in på Patricia 2015 när jag var 19. Jag hade växt upp i Umeå och kände till Patricia: I Stockholm fanns den där fantastiska båten där de spelar Shirley Clamp hela tiden (skrattar)”

TORE gjorde att Williams skaparlust kom tillbaka och med hjälp av pådrivande producenten Anna-Klara Carlsten lades grunden till serien. Att skriva var en sak, men att också filma alla scener var en utmaning för William som aldrig burit en hel serie på sina 27-åriga axlar.
– Under skrivandet kunde jag pausa och kolla på Lynette som knaprade piller i Desperate Housewives. Men jag var nog inte beredd på att det skulle bli så omvälvande när vi filmade. Och det paradoxala som skådespelare är att man vill stanna i det jobbiga för det betyder att man är på väg åt rätt håll. Men att släppa taget och få uppleva allt Tore är med om har varit roligt, svårt, hisnande och läskigt. Jag tror vi människor blommar som mest när vi känner att vi är ute på lite för djupt vatten.

Under serien får vi följa med hur Tore börjar utforska sin sexualitet. Han har vetat att han är gay, men inte levt ut det under sina 27 år.
– Jag tror att det finns någonting i det kollektiva homosexuella medvetandet att vara lite försenad. När våra straighta vänner har sin första kyss funderar man själv över vem man ska kyssa. När de har sitt första ligg har vi en obekväm kyss någonstans. Vi ligger ofta steget efter. Jag var också ganska sen med relationer, att testa alkohol och så. Tore är så trygg i det han har så han har tänkt att ta allt det läskiga sen. För det blir krångligt när han bor hemma hos pappa och då ska ta hem nån, och alkoholen har han en konstig relation till eftersom mamman söp ihjäl sig. När sen tryggheten rycks undan flyger han ut ur huset och utforskar allt på en gång: Droger, sex och alkohol. För det trygga huset har istället blivit en enda stor trigger.

I första avsnittet hamnar Tore på ett gayställe. Stockholmska gayklassikern Patricia har blivit en magisk värld där Tore börjar utforska gayvärlden.
– Han liksom bara trillar in där, det är som en bögig Alice in Underlandet-grej. Och det öppnar upp massor av saker i honom. Jag ville hitta den där magiska känslan av hur det är att gå ut på ett queerställe för första gången. Jag snubblade också in på Patricia 2015 när jag var 19. Jag hade växt upp i Umeå och kände till Patricia: I Stockholm fanns den där fantastiska båten där de spelar Shirley Clamp hela tiden (skrattar).

– Så jag skapade ”the gayboat of my dreams”. Och även om Tore gör det destruktivt så kommer han samtidigt hem på den här platsen.

Mitt i allt möter Tore också floristen Erik, spelad av Hannes Fohlin. Tore blir smått besatt att ta reda på mer om killen som levererar blommor till begravningsbyrån han jobbar på.
– Hur konstigt de än låter så tror jag att man är mer mottaglig för kärlek i sorg. Förälskelse är för mig motsatsen till sorg, och motpolen blir så lockande och stark eftersom hela kroppen behöver något annat än det som gör ont. Och när Tore ser Erik blir han förälskad i förälskelsen. Han vet inte om Erik är straight eller singel, han vill bara komma nära honom.

Att spela in Tore var inte bara utmanande känslomässigt. William har ett par scener också där han är naken.
– Det var lite läskigt, men jag ville att det skulle vara realistiskt. Det är första gången för Tore och han är rädd och nervös. Då kan inte jag som skådespelare komma undan. Och ingen avklädd scen är liksom gjord för att vara het, de är gjorda för att vara på riktigt. Och jag var så trygg med Hannes som motspelare.

Men en scen där det är nära att det går riktigt illa för Tore var en av de dagar som var tyngre.
– Att göra samma tagning 30 gånger i rad tar på en. Hjärnan kan tänka en sak, men kroppen är inte riktigt med på det. Men Tores fantastiska regissör Erika Calmeyer gjorde mig trygg och fick mig att göra saker jag inte trodde jag skulle våga. Har man en person som Erika vid sin sida, då finns det inga gränser.

Apropå gränser, det räcker inte med att Tore börjar dricka och böga, han går även in på droger?

– Gayvärlden är ju ett spektra. Dels vill jag skildra hur magisk gaykulturen kan vara med vänskaper som uppstår och hur det är att bli förälskad. Men delar är också hierarkisk, mörk och hård. Det är mycket droger, och en machokultur inom det sexuella där vissa har högre status än andra. Jag ville skildra hela kulturen, hur lätt det är att hamna snett när man inte har en kompass.

Var det givet att Tore skulle vara bottom?

– Nej. Men jag tror det handlar om vem man blir med olika personer, i alla fall i början när man fortfarande söker sig fram. Jag tror att Erik har ett slags övertag eftersom han är äldre och mer erfaren. Det bara sker, och Tore har ingen sexuell erfarenhet så han vet nog inte själv vad han är. Än. Men han har en undergiven roll rent generellt och inte bara sexuellt.

Vad har du själv lärt dig av Tore?

– Jag tycker om hans totala brist på konsekvenstänk. Visst, det tar honom till dåliga platser men också vackra ställen. Han är raka motsatsen till att ”vara i sitt huvud”. Det önskar jag att jag hade mer av. Det finns så många coola porträtt av personer inom populärkulturen, men det har inte varit mitt liv. Därför är det så befriande att spela någon som gör helt fel, fattar fel beslut och inte tänker så mycket. Och mitt i det så tror jag fortfarande att han gör så gott han kan.
– För första gången har jag försökt att inte stå i vägen för mig själv. Jag har vågat riskera mer än vad jag är bekväm med och bara kört. Hur det här än går så har jag fan försökt hoppa den här gången.

Carlos och Hannes om sina roller i TORE:

Under sina besök på gaybåten utvecklar Tore en vänskap med drugan Shady Meat, spelad av Carlos Romero Cruz.

Vem är Shady Meat?
Carlos: Tore och Shady Meat träffas på gaybåten där Shady jobbar och de lär känna varandra. Shady peppar William att ta kontakt med Erik, killen han är intresserad av. Shady jobbar hårt för att komma nånstans med dragen och har en liten scen där hon uppträder, men vill inta stora scenen.

Hur kom du in i Tore?
Carlos: Jag gjorde en provfilmning där jag kom i full drag. Jag fick ett tips av min mentor om att alltid klä sig som karaktären man vill spela när man provfilmar. Och jag kände att Shady Meat var som klippt och skuren för mig. Kort efter fick jag besked om att rollen var min.

Vad lockade dig till serien?
Carlos: Jag känner igen mycket i Tore, känslan att vilja fly verkligheten. Att ta fram en flaska vin om man mår dåligt. Verklighetsflykt kan vara bra, och den får Tore att växa i sig själv och utforska sin sexualitet. Shady är den som inspirerar Tore att våga.

Hade du jobbat med William tidigare?
Carlos: William såg mig uppträda ett halvår innan Tore, och vi blev bekanta. Men vi hade inte jobbat ihop.

Tore upptäcker gaybåten i serien, hur började du själv gå ut?
Carlos: Det var till Kolingsborg 2010 och min bästa vän tog mig dit. Jag var nervös och hade inte riktigt kommit ut än. Efter en kvart började en dragshow och det var magiskt att få vara där. Det var mitt första möte med communityt.

Är det svårt spela drag utan att bli klyscha?
Carlos: Det finns ofta ett mönster i hur man gestaltar en homosexuell man. Man märker att folk vill att man ska gå åt det klyschiga hållet. För mig handlar det om att välja hur man spelar det upphöjda så det inte blir en karikatyr. Så ja, det är en liten utmaning.

Du har ju en egen dragpersona, Carnita Molida, hur mycket Carnita finns det i Shady?
Carlos: Shady är väldigt omtänksam och det tänker jag att Carnita också är, lite av en moderlig gestalt. Hon har också ett driv och kör sina egna låtar, vilket även Carnita gör. Jag ser också likheter med min dragmamma Shade.

Är du öppen för säsong 2?
Carlos: Absolut. Om det skulle bli aktuellt skulle det bli kul att se vem Shady är och vart deras vänskap tar vägen. Det fanns ett avsnitt där vi fick veta mer om vem Jonas var, men det blev för mycket av ett sidospår eftersom Tore ska föra berättelsen framåt. Men under nästa säsong kanske?

 

Hannes Fohlin spelar Erik:

Tore faller direkt för floristen Erik som kommer förbi Williams pappas begravningsbyrå.
Vem är Erik?
Hannes: Han är äldre än Tore, i 30-årsåldern, lugn, stabil och har det ganska ordnat. Han och hans kille ska skaffa barn vilket gjort att han slutat som sjuksköterska och börjat som florist för att få bättre arbetstider. Men hans kille tvekar plötsligt över vad han vill och Erik får inga svar. Mitt i detta träffar han Tore och de får en connection. Det blir lekfullt och härligt med Tore men det är såklart dålig tajming.

Varför dras han till Tore?
Hannes: Tore är väldigt charmig, lekfull och levande, och gör knäppa grejer som gör att han får uppmärksamhet.

Hade du jobbat med Wiliam innan?
Hannes: Nej. Jag fick erbjudande om att provfilma och jag och William fick en Instant connection. Det var otroligt intressant, och när vi sen spelade in hittade vi massor av nya och roliga spår. William är en fantastisk kreatör och helt otrolig i vad han gjort med den här berörande historien.

Är du öppen för att återvända om det blir en andra säsong?
Hannes: Absolut. Jag gillade det här universumet och spela med William.