I år vann regissören Estibaliz Urresola Solagurens Silverbjörnen för Bästa skådespelerska vid Berlins filmfestival med sin filmdebut om transidentitet. Åttaåriga Aitor känner sig inte som en pojke. Ingen lyssnar utom hans gammelmoster som uppmuntrar Aitor att ge sig själv ett annat namn som passar bättre. Kalla mig Lucia är en film som skildrar hur det är att växa upp med en transidentitet som barn.

Idén till filmen föddes efter den tragiska händelsen när en 16-årig transtonåring tog sitt liv 2018. Det blev ett uppvaknande och en vändpunkt för Baskien och Spanien. Nu ville man synliggöra transbarn, en diskussion som varken fått plats i media eller samhället tidigare.
– Som det sägs i filmen, om något inte har ett namn existerar det inte. Jag tror att inget större våld kan göras mot en person än att förneka deras rätt att existera som de är, säger regissören Estibaliz Urresola Solagurens i ett pressmeddelande. 

Estibaliz Urresola Solagurens började arbetet med att intervjua transfamiljer i Baskien för att förstå vad de går igenom. Målet med filmen är att synlighetsgöra transbarn och ge de en film de kan titta på.
– Jag tror inget större våld kan göras mot en person än att förneka deras rätt att existera som de är. 

Den spanska filmen har premiär i morgon den 17 november och går att se på bio över hela landet.