En film om streetracing – kan det bli straightare? QX stämde träff med Edward af Sillén och David Hellenius för att ta reda på det, och vad de två nyblivna vännerna gör tillsammans ”off camera” så att säga.

Varför ska man gå och se ”Ett sista race”?
Edward: Oj, rakt på sak! Härligt. Ja du… Om man vill skratta och se en svensk film som inte liknar någon annan svensk film, då ska man se denna! I en tid då världen blir allt mörkare behöver folk skratta, det är min huvudtes.
David: Det var också viktigt att göra en film där man kan gå hela familjen, över generationsgränserna, och skratta ihop. Det tycker jag vi har fått till, vilket jag är stolt över. Jag och Edward och några till i gänget tänker gå på publikpremiären, och då hoppas jag få se den där blandningen i publiken.

David har ju ett bilintresse sedan han var ung, hur står det till med ditt Edward?
Edward: Jag är en storstadsbög utan körkort och bryr mig inte det minsta om bilar, däremot bryr jag mig mycket om bilfilm. Det är sjukt att ingen gjort en sån här film tidigare; alla straighta regissörer med körkort har ju haft hundra år på sig, så det var dags för ett homo att komma och snuva dem på det.
David: Vi har samma intresse för bilfilmer och älskar båda ”Den stora kapplöpningen” med Jack Lemmon och Tony Curtis, som var en av de första filmerna vi båda hade på VHS hemma som barn. Jag kunde se den tio gånger i veckan! Och så enades vi i att det var väldigt konstigt att ingen hade gjort en svensk film om bilracing, eftersom det ju finns så mycket humor att hämta där. Det var på tiden!

Edward, kände du att du hade den rätta kompetensen och kunskapen om bilar och racing?
Edward: Inte alls. När jag var med och författade manus visste jag inte vad nånting hette, utan kunde skriva ”det där svarta längst fram på bilen som tar emot när man krockar”, ha ha. Och jag ringde en bilmekaniker för att få info om motorn. Man får väl lära sig!

Man får intrycket av att ”Ett sista race” är en väldigt straight film”, håller ni med?
Edward: Absolut inte. Det är en stjärnspäckad film i genren ”amerikansk actionkomedi”, galen och lite camp. Plus Malin Åkerman! Massa gaymums ju!
David: Det är också en film som handlar mycket om relationer, vänskap och familj. Det är mycket hjärta, inte bara motorer.
Edward: Och jag kan teasa med att jag har lyckats få in en liten och rätt härlig kärleksduett mellan Jonas Karlssons och Ola Forssmeds karaktärer. Sedan får man som publik tolka det som man vill…

Edward, van musikalregissör som du är – var du inte frestad att lägga in en sång- och dansscen?
Edward: Det var jag verkligen! Jag fick tyvärr inte in någon dansscen, men däremot en sångscen.

Vad tror ni kan locka hbtq-publiken att gå och se filmen?
Edward: Att den har kvalitet, det är något gaypubliken uppskattar. Både bögar och flator kommer garanterat att ha urkul! Och så får man se en film med en riktigt stjärnensemble, exempelvis dyker Sissela Kyle upp i en jätterolig biroll.

David, berätta om din karaktär i filmen!
David: Dennis är en stökig rackare som sysslat med illegal bilracing i sin ungdom, då han även träffade Tove som spelas av Malin Åkerman. När de får dottern Hanna vill Tove leva ett lugnt familjeliv, medan Dennis inte kan släppa racingen utan hamnar i fängelse. När filmen börjar har han precis kommit ut därifrån och ska börja styra upp sitt liv. Filmen handlar väldigt mycket om en pappa och en dotter som försöker hitta tillbaka till varandra efter många förlorade år. Och så hamnar de då i det här sista racet…

Hur var kemin mellan dig och Malin Åkerman?
David: Jag hade ju träffat Malin några gånger tidigare, hon är en person som är väldigt lätt att umgås med och jobba med. Malin har mycket mer erfarenhet än jag, så jag fick en massa hjälp av henne, inte minst i stuntscenerna. Vi blev lite kompisar och har hörts av efteråt, så jag hoppas vi får jobba ihop fler gånger.

Märks det på något sätt att hon är en Hollywood-stjärna?
David: Ja, men inte på sättet att hon är högfärdig eller ställer en massa krav. Jag tänkte i förväg ”Herre Gud, hur ska Malin klara att jobba ute i skogen bland en massa mygg”, men hon var den minst krångliga av oss alla.
Edward: Malin är så ”down to earth” man kan vara. En otrolig syn att se henne gå runt på Ica Maxi i Boden och handla kanelgifflar och ta selfies med människor.

Kan ni avslöja något roligt som hände bakom kulisserna under inspelningarna?
Edward: Det roliga var att vi alla var i lilla Boden tillsammans och hängde med varandra varje kväll. Vi blev som en familj där uppe. Och så fort vi fick en paus tittade vi på ”Naked Attraction Sverige!” tillsammans, det var roligt.
David: Vi följde det slaviskt, med alla från Peter Dalle till Malte Gårdinger. Det var en otrolig upplevelse med alla kommentarer, ha ha!’

Finns det någon i gänget som ni tror skulle kunna tänka sig att ställa upp i ”Naked Attraction”?
Edward: Jonas Karlsson bangar ju inte en utmaning, så det skulle väl vara han. Eller Johan Glans för att han är för snäll för att tacka nej, ha ha.

Är det här första gången ni samarbetar?
Edward: På film ja, men vi har gjort lite tv ihop tidigare. Jag regisserade första säsongen av ”Masked Singer”.

Kommer ni att jobba mer tillsammans?
David: Det hoppas jag! Det är planen.
Edward: Det är väldigt kul att arbeta med David, och vi har en möjlig grej planerad som vi inte kan säga något om än. Jag drar mig till människor som dels tar sitt jobb på stort allvar, dels skrattar hela tiden, och där är jag och David väldigt lika.

Umgås ni privat, och vad gör ni i så fall tillsammans?
David: Edward har blivit en väldigt nära vän på ganska kort tid. Under pandemin gick vi på samma gym, började umgås, märkte att vi skrattade åt samma saker, och så blev det middagar…

David, jag antar att du får en hel del uppskattning av tjejer – men händer det att du får smicker och kanske oanständiga förslag även från killar?
David: Av någon anledning får jag inte så mycket sånt, ens från tjejer, och vet inte riktigt hur jag ska ta det, ha ha. Jag tycker det hade varit uppfriskande, och jag hade inte tagit illa vid mig. (Ropar till sin fru Renée som finns i bakgrunden). ”Får du ibland bilder och skamliga förslag som du inte visar för mig?”. ”Varje dag” svarar hon retsamt.
Edward: Jag satt bredvid när Oscar Zia visade David vad Grindr är. David reagerade som de flesta, med en blandning av pirr och chock.
David: Så var det faktiskt, och det är fortfarande en hel del jag undrar över, ha ha.
Edward: David är en manlig faghag. När han, Oscar och jag gymmar ihop blir han indragen i väldigt mycket snack han inte är van vid.
David: Det är en härlig värld för mig att få va i!

David, du brukar ju inte skygga för att visa upp din kropp när du medverkar i filmer och tv-serier – bjuds vi på sådant ögongodis även denna gång?
David: Nej, jag är inte så naken den här gången, men jag går ju i linne och så…
Edward: David är ovanligt påklädd i den här filmen, men man får ju Malte Gårdinger! Den har nåt för alla smaker, ha ha.
David: Ja, jag tycker att filmen har något för alla åldrar och kön att gå igång på.

Det här blev årets julfilm här i Sverige – vilka är era egna julfilmsfavoriter?
Edward: Min stora favorit i genren är ”Ensam hemma”. Den åldras aldrig, stuntsen är fantastiska och jag blir rörd varje gång när mamman kommer tillbaka och hittar Kevin i huset.
David: Det har blivit som en tradition hemma att varje år titta på ”Love Actually” när den går på tv, och så vill jag förstås nämna Edwards film ”En underbar jävla jul” som jag tycker är otroligt bra!

Vad har ni ”i pipen” för 2024?
Edward: Jag har ju precis regisserat musikalen ”Änglagård ”som just nu spelas på Oscarsteatern, och i januari ska jag regissera Pernilla Wahlgrens nya show ”Happy Ending”. Sen blir det lite Eurovision också ja…
David: För mig blir det mer tv och kanske någon långfilm, men inget konkret jag kan avslöja redan nu.