QX fick ett snack med Lasse Holm precis innan han begav sig till Kungliga slottet, och vi har även pratat med två av stjärnorna i musikalen ”De’ e’ det här vi kallar kärlek” – Magnus Skogsberg och Elisa Lindström.

Grattis till kungamedaljen Lasse!
– Tack, det är en stor ära! Att decennier av slit har belönats med en kunglig medalj känns spännande och kul. Jag är hedrad.

Blev du överraskad när du fick beskedet?
– Ja, speciellt med tanke på hur slaktad den typ av musik jag representerar har varit, framför allt på 70- och 80-talen. Det gällde ju även Abba. Vi var i skamvrån. Men det har ju hänt mycket sedan dess, inte minst vad gäller Abba. Wow!

Vet du om kungen och drottningen gillar din musik?
– Förhoppningsvis gör de det. De var ju på Diggiloo-föreställningen på Ulriksdals slott för ett antal år sedan, och verkade väldigt förtjusta. Vi stod och pratade, jag och drottningen, och tog bilder tillsammans. Vi har en liten ”relation” och jag ser fram emot att ses igen i dag. Vad jag tänkt säga till drottningen är personligt.

Slår kvällens kungahyllning den du fick på QX-galan 2022?
– Det var ju en underbar kväll, ett ”moment” i mitt liv! Det var SÅ mycket glädje, och det är något jag även upplevt på Pride flera gånger. Jag brukar säga till mina kollegor att den bästa publiken är på QX-galan och på Pride, jag är så glad och stolt över den respons jag alltid får av gaypubliken! Så QX-galan slår absolut dagens evenemang som nog kommer att bli ganska stelt, ha ha.

Känner du att du nu har kommit in i ”musikens finrum”?
– Så kan jag nog känna lite grann, att jag efter lång och trogen tjänst till slut fått kliva in i de fina salongerna.

Du känner inte någon bitterhet över att det tog så lång tid?
– Ha ha, nej inte alls! Jag kan inte hålla på att tänka på de ganska kortsiktiga kommentarer om min musik som fälldes av personer som i dag är helt obetydliga och för längesedan borta ur både mitt och svenska folkets medvetande.

Nu har vi även med oss Magnus Skogsberg och Elisa Lindström som gör två av rollerna i ”din” musikal ”De’ e’ det här vi kallar kärlek” som efter att ha spelats för fulla hus på Nöjesteatern i Malmö till hösten går upp på Göta Lejon i Stockholm.
Lasse: Det blev en enorm succé i Malmö, och den fick superfina recensioner. Den enda negativa recensionen var faktiskt Ronny Larssons i QX, han skrev väldigt elakt, jag vet inte varför. Jag har själv sett musikalen på plats flera gånger och hela publiken står alltid upp och sjunger med sista kvarten. Det har vällt in sms och mail från folk som berättar hur lyckliga de var när de gick ut därifrån.
Elisa: Det har varit fantastiskt! Publiken älskar den helt enkelt. Musiken bär hela föreställningen, som avslutas med ett världens schlagerparty.
Magnus: Ja, vi har haft stående ovationer varje kväll, och på vissa föreställningar har publiken stått upp hela andra akten, det är helt galet! Varenda gång ridån går ner har jag tänkt ”Är det här musikal eller är det friskvård?”. Och om det är friskvård så är jag jättenöjd, man vill ju göra nytta, ha ha! Och gärna göra folk glada i den mörka tid vi lever i.

Räknar ni med samma mottagande i Stockholm?
Magnus: Ja, jag tror att den här låtskatten är så stark att den är svår att värja sig mot.
Elisa: De som väljer att gå på den här musikalen tycker ju om schlager, så jag tror att de blir samma kärlek från publiken även där.
Lasse: Det kommer att bli ännu värre i Stockholm, särskilt som Stockholm i dag till 80 procent består av landsortsbor. Jag har alltid vigt mitt liv åt publiken i landsorten, och det kommer ju busslaster till teatern från alla närliggande kommuner. Själv är jag dock urstockholmare då min farfars farfars farfars far var justitieborgmästare i Stockholm 1798, han hänger på väggen där hemma!

Det här är ju din musikaldebut Magnus…
Magnus: Ja, och det är något jag har längtat efter. Framför allt längtade jag efter att bli vald, och jag fick ju tidigt veta att regissören Hans Marklund hade valt just mig för rollen, något jag njöt av för mig själv långt innan det var säkert att musikalen skulle bli av. Det var otroligt härligt.

Elisa, när jag ändå har dig ”på tråden” – är du besviken över att ditt Mello-bidrag ”Forever yours” som du tävlade med i Malmö bara gick till finalkvalet?
Elisa: Gud nej, jag blev jätteglad! Enligt oddsen skulle vi inte ens gå vidare, så det var överraskande och kul att vi kom trea. Så det ska bli spännande att se hur det ska gå i Karlstad, även om det ju är ett tufft startfält. Jag känner mig oavsett som en vinnare och låten går ju varm och streamas överallt. Jag har fått både ny publik och många olika förfrågningar tack vare ”Forever yours”.

Har du något att tillägga Lasse?
Lasse: Nu ska vi till Stockholm och sopa rent, ha ha! Vi ska förgylla huvudstaden med vår fantastiska föreställning. Det kommer att bli ”all time high”!