Nu har du tagit dig in i Mello-orkanens öga och vi ser dig varje lördag när du levererar fakta som den inbitna Mellofantast du är, hur har dessa lördagar varit hittills?
– Fantastiskt, roligt, spännande, ögonöppnande – och läskigt. Men att ha proffset Tina Merafzoon bredvid sig lugnar. Och alla som jobbar med Mello är så otroligt trevliga och hjälpsamma.
Hur mycket nerver är det i direktsändningen?
– Massor, men det hör till. Jag SKA vara på tårna hela tiden. Bara för att jag är ”expert” släpper jag ju inte nyfikenheten till resultatet. Det är ju det bästa som finns, när man hör Carina säga ”Sverige, vi har ett resultat!” Alltså, förra lördagen var jag så spänd på resultatet att jag mådde fysiskt illa (skrattar).
Är det drömjobbet?
– Ja, jag kan nog inte tänka mig att göra något roligare. Det enda jag saknar är att få tycka. Den lilla detaljen får jag ju tyvärr lämna åt andra detta år.
Du har ju tidigare suttit i juryn och valt ut låtar, är det här roligare?
– Jo, detta är ju mer av ett jobb. Men, båda två är fantastiska uppdrag som kräver att man tar Melodifestivalen på allvar. Något jag gjort sedan jag var sex år.
Är du den i Sverige som kan mest om Mello skulle du säga?
– Haha, nej verkligen inte. Jag har full respekt för att det finns massor av människor som kan mycket mer än mig därute. Men jag är inte anställd för att bara vara ett uppslagsverk hoppas jag. Även om jag kan sätta exakt vilka som gått vidare från respektive deltävling sedan starten 2002 fram till nu. Och i vilken stad de gått vidare (skratt).
Vad i årets Mello har förvånat dig mest hittills?
– Att det oftast går som man först tänker att det ska göra. Jag älskar och saknar skrällar.
Ca 3 miljoner ser Mello varje lördag, har du redan blivit igenkänd på stan eller fått skriva en autograf?
– Igenkänd ja, men inga autografer än så länge. Det är fint när gamla klasskompisar och grannar hör av sig och berömmer.
Vad hade 12-åriga Mello-Ronny sagt om han fått veta att han skulle vara med i varje program framöver som expert?
– Han hade varit så jäkla lycklig. Att man kan uppfylla drömmar även om man är en liten osäker schlagernörd som retas av killarna i parallellklassen.
Hur väljs vad du har på dig ut?
– Jag får stajla mig själv. Jag hade tidigt en bild klar för mig att jag ville vara klädd som en sportkommentator, och SVT var på samma spår. Så därför blir det väldigt lite glitter och Mello-bling, det får andra stå för.
En sak bara, kan du berätta vad som händer med låtarna som blir 3:a och 4:a nu när det inte finns nån andra chans?
– Direkt efter deltävling fem samlas alla treor och fyror i ett finalkval, tio bidrag totalt, och så ska Sverige rösta fram ytterligare två finalister av dessa.