Ria-priset instiftades för tretton år sedan för att hylla produktionsbranschens bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv-produktion. Galan är uppkallad efter tv-legendaren Ria Wägner och arrangerades igår på Cirkus i Stockholm. Och det blev på många sätt en kväll i regnbågens tecken då bl.a Drag Race Sverige fick priset Årets Program (unscripted).
Motiveringen löd: Med en överdos av glitter, glam och glädje får tittarna se public service från den bästa sidan. Här spelar programledaren en central roll när han stundtals bär programmet och samtidigt förstår sig på kulturen ut i fingerspetsarna. Hissnande cat walks, skyhöga klackar och oförglömliga lip synk-battles har värmt våra hjärtan så till den milda grad att vi höjer champagneglasen och skålar för vår vinnare. 
Programledaren och drag-mamman Robert Fux:
– YESSSS!! Så överväldigad. Alla vi i teamet bakom produktionen är så lyckliga över detta och jag är oändligt stolt över att fått arbeta med dessa supergenier.

Årets Originalidé (scripted)
gick till tv-serien ”Tore” av William Spetz med motiveringen: Genom uppfinningsrikedom, humor, mod och en stark, smittande berättarlust får vi ett vackert och intressant porträtt av den djupaste av kriser. Serien vänder och vrider på hur det sociala ansvaret kan te sig i relationer, både goda och destruktiva, när vi är i vårt mest sårbara tillstånd. Det blir känslosamt, roligt, överraskande, mänskligt – och mycket underhållande när huvudrollsinnehavaren tar sig an ämnen som sorg, vänskap och sexualitet i en ung människas liv. 


Lee Christiernsson
fick priset Årets Profil för dokumentären ”Att bli Lee”. Motiveringen löd: Årets profil går till en person som släppte in hela svenska folket till sin innersta hemlighet. Med stort mod och öppenhet berättade hon om sin kamp att få vara sig själv och skapade förståelse som kan hjälpa andra i samma situation. Hon gav oss en stark påminnelse om kraften i att vara sann mot sig själv – oavsett vilka fördomar eller hinder som må finnas. Vi fick vara med på en resa full av känslor – resan att bli Lee.

Robert Fux, William Spetz och Lee Christiernsson var samtliga nominerade till Årets HBTQ på QX-galan i februari. Vann gjorde dock Ellen Krauss.