Berätta Peter, hur kom albumet ”Atlas” till?
– Jag har skrivit skivan tillsammans med Ed Harcourt och Kathryn Williams i England – den är inspelad i London i RAK studios med engelska musiker och Ed som producent.

När togs ”första spadtaget” till det?
– I slutet av pandemin skrev vi den första låten som satte tonen på skivan – titelspåret Atlas. Jag ville skriva i en traditionell låtskrivarstil, inspirerad av tidlös klassisk 70-talspop, så det är en text- och melodiskriven skiva. Jag ville även att det skulle kännas organiskt – känna människorna i rummet – och inte att det skulle kännas överdrivet producerat eller fulländat, menar Peter och fortsätter förklara:
– Jag ville att det skulle kännas jordat, precis som jag gör i mitt liv, men samtidigt med en lekfullhet – en känsla som kommit till mig när jag blivit äldre.

Han beskriver ”Atlas” som en skiva full av reflektioner över mänskliga känslor som kärlek, hämnd, sorg efter uppbrott och längtan efter något bättre – att alltid hoppas på en bättre dag. Och helt fokusera på att kärleken övervinner allt.
– Det handlar även om manlighet och en önskan att du som människa får visa alla dina färger utan att bli ifrågasatt och känna dig mindre.

Någon låt på skivan du är lite extra stolt över?
– Ja, Atlas är en favorit, den är verkligen jag, där jag står idag. Trygg och stolt över den jag blev.

Var engelska självklart att sjunga på igen?
– Ja, för den här plattan kändes det helt rätt eftersom de jag jobbar med är engelska och att jag fortfarande har en dröm att kunna turnera med musiken utomlands framöver.

Du ska köra tre exklusiva spelningar i Stockholm, Göteborg och Malmö april, vad bjuder du på då? 
– Jag kommer bjuda på mina nya låtar från ”Atlas”-skiva, berätta hur arbetet kring skivan gick till, så kommer Ed Harcourt gästa konserterna. Sen kommer jag bjuda på lite äldre material som jag tror publiken vill höra.

På engelska och svenska? 
– Ja, både och!

Det står att du ska sjunga låtar från nya albumet och dina tidlösa klassiker. Du har ju hållit på ett tag med så mycket olika saker, vilka skulle du själv säga är dina tidlösa klassiker?
– Haha, får man säga att något man gjort är en klassiker? (skrattar) Ja, det får man! Stockholm i natt och Guldet blev till sand är väl två av dem…

Nämn en speciell person som du skulle vilja kom och såg dig på en av dessa konserter?
– Båda mina föräldrar.

Peter Jöbacks ”Atlas” finns ute nu.