När artisten Daniela Rathana möter Morgonstudions programledare Alex Letic upptäcker de att det finns stora likheter i deras bakgrund. De har båda adopterade mammor, Danielas mamma Anna-Maria kom från Thailand till Sverige på 1970-talet och Alex mamma Raquel kom från Brasilien till Sverige i slutet av 1960-talet. Båda kom till starkt religiösa hem, något som också påverkat både Daniela och Alex genom livet. De har också känt att de befunnit sig i ett ”mellanförskap”. Därför beslutar de sig för att resa tillsammans till Thailand och Brasilien för att hitta sin släkt. Resan startar på en marknad i utkanten av Bangkok.

– Den här resan har förändrat mitt liv, säger Alex till QX. Den var livsomvälvande på flera olika sätt som kommer att förklaras i dokumentären. Jag fick veta sanningar som jag inte känt till tidigare – och som förändrat både mig och min mamma i grunden.

Hur är din och Danielas relation idag efter att ha gjort den här resan?
– Jag och Daniela kände inte varandra så väl innan vi åkte iväg på den här resan. Allt vi upplevde var som att dejta i expressfart och idag är hon en av mina närmsta vänner.

Hur det var att slänga sig in i gaylivet i Rio?
Det var mäktigt. Dels för att det blir så tydligt hur liten gayscen som finns i Sverige, men utifrån mina egna ingångsvärden. Jag är uppvuxen i en religiös familj och har kände under uppväxten oerhört mycket skam över min sexualitet. Att plötsligt befinna sig i en stad där den mentaliteten inte existerade, tvärtom, var stort för mig.

Blodsband är en dokumentärserie i sex delar som har premiär idag på SVT Play.

Se trailern HÄR!