Hon må vara en gayikon, men Bette Midler plockar inga poäng hos HBTQ-communityt just nu. Den 76-åriga skådespelerskan och artisten har hamnat i stormväder på Twitter efter ett inlägg som många har tolkat som transfobiskt.

Midler drar sig inte för att vara politisk i sociala medier, och har bland annat starkt kritiserat den uppmärksammade Roe vs. Wade-domen och värnat för amerikanska kvinnors aborträtt.

Men inlägget som kom upp söndagen den 4 juli, på USA:s självständighetsdag, möttes av en backlash från fansen:

”VÄRLDENS KVINNOR! Vi förlorar rättigheterna över våra kroppar, våra liv och till och med vårt namn! De kallar oss inte ”kvinnor” längre, de kallar oss ”folk som föder” eller ”menstruerar” eller till och med ”vaginabärare”! Låt dem inte sudda ut oss!”

Kommentaren har blivit kontroversiell och många kritiserar stjärnan för att exkludera transpersoner, skriver Hollywood Reporter. Andra har redan utnämnt henne till en TERF (”trans exclusionary reactionary feminist”, en term som J.K. Rowling borde vara väl bekant med numera) och hotar med att bojkotta hennes kommande film Hocus Pocus 2.

Under natten har Midler svarat på kritiken med att skriva: ”Det var inte min avsikt att vara exkluderande eller transfobisk, det handlar inte om det. Det handlar om att kvinnor – alla kvinnor – har fått ta emot skit sedan stenåldern”.

”Jag har kämpat för minoriteter så länge jag kan minnas. 60 år av kärlek och omtanke är ett bevis på det. Räknas inte det nu på grund av en tweet som råkade göra folk arga?” skriver hon.