Jäklar vad det fixas och trixas just nu i hela hbtq-Stockholm. På måndag börjar en vecka av Pride och kollar en in schemat i GayMap så känns det inte långt från förra årets EuroPride-satsning.

Men alla vi som tycker att sju dagar är på tok för kort för att fira Pride, kan glädjas åt att Pride i verkligheten redan startar nu på fredag! I alla fall på klubbarna!

Driftiga Leo B har en Warm Up-fest för Wigstockholm. Wigstockholm är en Drag-fest som i år firar 20 år och kommer hållas i Kungsträdgården nästa vecka. Superstars vid fredagens WarmUp-fest är Henrik.J, Miss Vanity, Safir in the Rough och Miss B. Platsen för festen är Club Backdoor där det är öppet 23-05 med musik av just Leo B, klackrace för gäster som törs.

Dragtemat fortsätter på lördag då Mälarpaviljongen, badandes i sol och natt-temperatur kring de 20, med Nadjas DragRace 2019 och Absolut Rainbow Cocktail. Leo B på plats för att sno ihop drag-tävling och Dj Marcus Ullmarker spelar skönt. Det ryktas att speedos kommer vara extra populärt att ha på sig denna kväll!

Från Mälarpaviljongen åker sedan en buss med Jackie Clean som värdinna till Club Backdoor där det är Lighthouse (Farsta Kalle, Julian Wareing och Rickard Wihlmer) som lägger ljudmatta på stora golvet medan Pretty Boy sköter The Hole.

Stabilt härliga KingKong på Mariatorget har fredagsöppet under sommaren! Klubben som dessutom är en av de officiella restaurangerna i Pride Park i år, inleder sitt Pridekaos med att förutom fredagsöppet på lördag ha Mandy Rich live och dessutom Brenda Mandlar som värdinna. DJ-uppställning lördag: Daniel Olsson, Ronny Larsson och Inca! Kan för övrigt berätta att en av stans gamla klubbrävar med mycket, och då menar jag mycket, kräsen smak, gick helt berserk över Incas spelning för några veckor sedan. Inca = RnB, Reggaeton och HipHop!

Secret Garden firar Pride i 10 dagar med start just fredag den 26 juli då det blir Schlager-Mello-tema och på lördag satsar klubben på Fetisch! Och, ja, sen kör det på med teman varje kväll och öppet från 11 alla dagar.

På Swedenborgsgatan, intill Mariatorget och nattklubben King Kong är det sommartid härligt stökigt mellan Half Way Inn upp till Morfar Ginko. Flanerande, mysigt ätande, regnbågsflaggande! Vid 18 öppnar Side Track upp och då flockas bögar av alla kön kring källartrappen. Några portar längre bort är det SLM som börjat piffa till sig för en vecka av läder och fetisch-fester (där en av stans finaste män, Peter Sahlström, spelar Berlintokigt hela Pride-veckan). På lördag spelar Dj Bernhard sin skönt mullrande house (han är en asfin kille också, skall ni veta!).

StorSchlaget uppträder i regnbågens alla färger på söndag hos Dao Beach, thai-restaurangen vid Ängbybadet i Bromma. 21 börjar det och det går att förboka buffet!

I ungefär samma riktning från city ligger sommarens BronxSauna-klubb som satsar hårt på Pride i år. Fester med tillresta DJs från bland annat Berlins hetaste klubb Herrensauna. På fredag, natten till lördag är det SlutRave med start midnatt och så dansas det till 09 på morgonen. Satsa på denna fredag, nästa fredag måste ni gå hem tidigt så ni är pigga och nytra till parad-starten.

Helgen avslutas såklart på Patricia med en solgassande fest på däck. Patricia som är en av restaurangerna på Rainbow Weekend nästa fredag och lördag i Kungsan. Och Patrocia som såklart har numera traditionell torsdagsfest under Pride. Med Schlagertema!

Har du inte hunnit till Stockholm ännu så är det såklart i Göteborg du skall hålla till! Sista fredagen i månaden betyder Queer. Sommar-klubben bjuder på Sveriges absoluta Drag-topp, The Villbergs, på scen och såklart dansgolv och schlagerbar! I Göteborg startar man såklart kvällen på BeeBar innan en drar till Club Queer eller till Gretas!

I helgen är det Pridefirande i Sollefteå och i Piteå. I Piteå har paraden redan varit men i helgen är det Kärlekskafé öppet i samband med festivalen Piteå Dansar och Ler. I Sollefteå är det parad på lördag med start 12 och efter blir det fest i Stadsparken med Pridekören och (Idol-)Jesper Petersson