Imorgon blir det klackarna i taket och lösfransar i drinken när Sveriges största dragfestival återvänder. Stockwig förgyller Pride-lördagen med en heldag och -kväll på Trådgården i Stockholm.

– Det är alltid helt fantastisk stämning! Man blir helt tagen, hälsar Stockwigs producent George Chamoun.

– Särskilt kul är det att majoriteten som kommer dit lägger så mycket tid på att klä upp sig. Jag tror att folk har saknat den typen av plattform, den här formen av fest, där det finns utrymme att klä upp sig och ta del av drag. De gånger vi väl har arrangerat Stockwig så känns det verkligen magiskt.

Festivalen som inleddes 2018 är tillbaka för fjärde gången och QX ringde upp för att få alla detaljer.

Vad händer imorgon, hur ser kalaset ut?
– Vanligtvis har vi ett mycket större program. Nu har vi fått banta ner det av olika anledningar, men det är ändå ganska mycket som händer. Vi öppnar dörrarna 14:00 och det blir först lite musik, sen kör vi dragbingo med en draggrupp som heter Rosa bönor. Runt 15:30 blir det ett queer-quiz. Majoriteten av vårt program är innan kl. 22, för i år är det mer av ett brunchkoncept. Folk kommer kunna äta brunch medan de kollar på alla uppträdanden.

Är det några särskilda programpunkter eller gäster du vill lyfta fram?
– Det mest populära segmentet är vår tävling, som är indelad i tre kategorier: Best Dragqueen, Best Dragking och Best Avantgarde. Den sistnämnda är en kategori man kan tävla i om man känner att man inte passar in i någon av de andra kategorierna. Då har vi folk som uppträder med egna nummer. Ibland är det ingen lipsync utan mer av en abstrakt performance. Vår jury i år består av Robert Fux, Eden Lost, samt Ceviche de Chocho och Brenda Mandlar som gör podcasten Tuck O’Hej.

– En annan grej som händer innan tävlingen är ett utdrag ur en dansföreställning som heter Baba Karam. Den tar fram olika queera element ur en iransk dans som heter just Baba Karam. Oftast dansas den av kvinnor som klär ut sig till män, så den här föreställningen belyser den queera aspekten.

Vi har tråkigt nog fortfarande en pandemi att förhålla oss till, med restriktioner som påverkar många evenemang. Hur har ni behövt göra Stockwig coronasäkert i år?
– Vi har haft tur som kan vara på Trädgården. De har sedan förra året kunnat corona-anpassa både sin venue och sin verksamhet. Det är bordsplacering, och de restriktioner som gäller nu är att man får dansa på sin plats, antingen sittandes eller ståendes, men man får inte dansa med en dryck i handen. Vi följer också restriktionerna på hur många som får släppas in.

Bild från dragfestivalen Stockwig.

Har du läst ända hit och tänker att ”det här låter som ett skönt evenemang, hur fixar jag biljetter?” så har vi tyvärr tråkiga nyheter. George meddelar att Stockwig redan är slutsålt sedan en vecka tillbaka.

– Det är många som inte har hunnit få biljett som har skrivit till oss. Och som det ser ut nu kan vi tyvärr inte släppa in fler. Det känns bitterljuvt, för det är såklart kul att sälja slut ett event, men samtidigt så himla tråkigt att inte alla som vill kan få komma.

Kan man då hoppas på att Stockwig kommer tillbaka ännu större och bättre nästa år?
– Vi har redan pratat lite smått om att kanske göra något redan till nyår. Men det hänger helt och hållet på hur läget med pandemin ser ut då. I år har vi bokat enbart lokala akter, men förhoppningsvis kan vi till nästa år boka lite fler internationella namn. Det är det vi hoppas på!

Läs mer om Stockwig 2021 på Tickster.