Attacken vid gaybaren London Pub i Oslo den 25 juni blev en väckarklocka även för svenska hbtq-ställen.

QX ringde runt till Side Track och Secret Garden i Stockholm samt Bee Bar i Göteborg för att höra hur tankarna går och hur säkerhetsrutinerna har förändrats.

Mikael Wallin, Side Track

Side Track: ”Gästerna uppskattar våra nya säkerhetsrutiner”

På Side Track, den populära baren och restaurangen vid Mariatorget, finns sedan Oslo-attentatet nya säkerhetsrutiner på plats. Mikael Wallin som driver Side Track vill dock inte avslöja några detaljer:

– Av säkerhetsskäl kan vi bara säga att vi har höjt säkerheten. Men vi vill inte berätta några detaljer alls, för att inte ge folk någon karta på vad som är ändrat. Vi har höjt säkerheten och kommer höja den extra under Pride. Det ska kännas tryggt, såklart. Gästerna är redan medvetna och uppskattar våra nya säkerhetsrutiner. Men det som inträffat har såklart fått oss att tänka. Vi är mer medvetna om vad som kan ske, tyvärr.

Har du märkt av någon oro hos gästerna eller personalen efter Oslo?

– Nej… Men det blir alltid så när såna saker inträffar, samma efter Orlando, att man blir såklart medveten om vad man är på för ett ställe på ett annat sätt. Det gäller både personal och gäster. Men vi kör alltid med mycket kommunikation. Efter Orlando var det många som frågade om nödutgångarna. Folk blir mer medvetna om att man kanske måste fly. Tyvärr är man ju ganska medveten om det överlag när man går på ett gayställe. Det är värdelöst, men det är en sån hård värld vi lever i.

Kan man känna sig trygg när man kommer till Side Track under Pride?

– Jadå, det tycker jag att man ska känna sig. Trygg och varmt välkommen.

Secret Garden-gänget på QX-galan

Secret Garden: ”Personalen är mer uppmärksam”

Michael Kröger är manager på Secret Garden, den välbesökta baren i Gamla stan. Han beskriver Oslo-dådet som ”en fruktansvärd, tragisk händelse” som har diskuterats med alla anställda.

– Det vi gjorde efter dådet i Norge var att vi pratade om det, dels med vakstyrkan vi har och de extra resurser vi tog in, och även med personalen. Vi tittade efter om det fanns några orostecken, om någon behövde prata eller någon kanske inte ens ville jobba. Men på det sättet verkar ändå alla trygga i att vara där, och man ser fram emot ett riktigt Pride-firande igen. Någonstans växer också tanken på att inte ge oss för terrorismen, hur hemskt det än är.

Har ni vidtagit några extra åtgärder?

– Vi tittar mer utåt. Inte bara på våra gäster som ska in utan också på vad som rör sig utanför. Sen hade vi besök av polisen som kom och pratade med oss direkt första helgen efter terrordådet. Vi är mer vaksamma, om något avvikande skulle hända. Vi kontrollerar väskor i sedvanlig ordning, för att det ska eventuellt kunna vara svårare, men det handlar också om att man inte får ta in alkohol.

Tycker gästerna att det känns tryggt att besöka Secret Garden?

– Det var framför allt gäster från Norge som besökte oss efter terrordådet, som var väldigt måna redan när de kom in om att fråga om nödutgångar och var man kan ta vägen in i lokalen. Först var det en bisarr fråga, men sen förstod vi att de hade precis varit utsatta för sitt terrordåd. Det är klart bra att man är extra vaksam.

BeeBar i Göteborg

Bee Bar: ”Ser ingen ökad hotbild”

”Vi hade fördelen på sätt och vis att West Pride redan hade varit”, säger Madeleine Wolgast Stenberg som är vd på Bee Bar i Göteborg. Den populära restaurangen vid Kungstorger upplever ingen ökad hotbild, men man har haft en tätare dialog med polisen under de senaste veckorna.

– Vi har alltid haft en löpande dialog med polisen. Enligt mig finns det ingen uttalad hotbild, vi har aldrig haft en hotbild mot oss. Och vi hanterar det inte som en ökad hotbild heller. Det är inte riktigt klarlagt vad som hände i Oslo eller vad han ville. Men som sagt, vi har den säkerheten som vi alltid haft och vi har en dialog med polisen.

Känns personalen och gästerna trygga?

– Vi pratade med personalen när det hände, och det är klart att vi alla var chockade. Men personalen känner sig trygga och gästerna fortsätter komma, det är vi tacksamma för. Vi fortsätter med vårt säkerhetsarbete som innan, det är viktigt överlag. Vi har ju cityläge där polisen är närvarande kallar och helger oavsett.

Så inga nya säkerhetsrutiner efter dådet i Oslo?

– Vi har kanske en tätare dialog med polisen, vad de tycker och vad de gör. Men det hade vi innan också. Det är klart man är lyhörda för vad som händer. Men polisen ser ingen ökad hotbild och det gör inte vi heller.