När Sveriges tredje största stad helt står utan en gaybar eller gayklubb, då har typ gränsen nåtts. Dessutom en stad med stolta traditioner med allt från Trocadero, över 4:an och RFSLs Indigo till Wonk och så det som blev sista skriket: Red Shoe Bar.
Men om nu stadens tillståndsmyndigheter eller för den delen stadens hbtq-entreprenörer inte vill eller mäktar med att ha en stadig gayverksamhet så får väl, som talessättet lyder, Berget komma till Muhammed…

Fem killar, Albin Ganovic, Cihan Arikan, Fredrik Johansson, Oskar Svensson och Andreas Lundell drog i höstas igång det icke vinstdrivande konceptet Malmö Guerilla Queer Bar Take Over.
Inspirerade av liknande satsningar i Göteborg, och med samma grundidé som kvinnorna bakom Hotellhänget i bland annat Stockholm (firar 10 år i år) och Malmö, så väljs en bar ut och så via Facebook-gruppen sprids infomaion om var och när det är dags att mötas.
– Idén är att hålla Malmö Queer-community vid liv, att nätverka, ha kul och lära känna nya människor samtidigt som vi utforskar nya uteställen tillsammans, berättar Andreas ”Andy” Lundell för QX.

Och de fyra utecklar vidare: ”Behovet av att nätverka är stort och eftersom att fler och fler deltar på våra event har utmaningen varit att hitta ställe där vi alla får plats som är tillgängligt och tryggt.

Ambitionen är ju att så många som möjligt kan delta och i de fall det är möjligt vill vi kunna skapa utrymme för ett litet dansgolv.”
Första gånger den 10 september var det Eatery Social Taqueria i Malmö Live och Clarion Hotel-huset som fick besök. Barhäng med DJ och glada tillrop efteråt.
Nästa fest med karaoke gick till The Mill Bar & Mat på Amiralsgatan, sedan Vinnys Krog & Restaurang i november och i december blev det Deejay Jonny som fick ut folk på dansgolvet när baren och festlokalen på Quality Hotel View i Hyllie.
– Det blev en härlig kväll med mycket dans, mingel och flirt, berättar Andy för QX.
Hittills under 2023 har de fixats fest på konsertlokalen Plan B, Scandic Triangeln och MJ’s -Lillies.

Medan det först och främst kommer glada tillrop till arrangörerna så syns såklart även kritik efter att nu sju fester fixats. För dyra ställen, för många vita män, för lång kö när det är kallt ute…
Men nu kommer värmen och de fyra har plan även för det: ” Till våren och sommaren är planen att fortsätta ta över ställen och i takt med att vädret blir bättre så är en dröm för oss att ta över de absolut finaste uteserveringar runt om i stan där vi kan dansa och mingla under solnedgång, vi har flera ställen i åtanken.”

De berättar att barer och arrangörer nu hör av sig till dem liksom att allt fler av de nu 2100 som är med i Facebookgruppen ”Malmö Guerrilla Queer Bar” ger tips och feedback.
”Vårt övergripande mål är att motverka den upplevda ensamheten genom att möjliggöra för hbtqi communityt i Malmö att samlas, ha kul samt ta den platsen vi behöver för att må bra som grupp när det inte finns etablerade fysiska mötesplatser som kan erbjuda denna möjligheten i Malmö lokalt och i södra Sverige i stort.”
Håll ögonen öppna i deras Facebookgrupp och via QX QueeerMap för eventet i april och framåt!