Carol Ann Duffy utsågs i fredags till posten som Britain’s poet laureate. Därmed blev hon den förste kvinna att inneha den ärofyllda positionen. Ett uppdrag som tidigare innehafts av bland andra William Wordsworth, Alfred, Lord Tennyson och Ted Hughes.
Carol Ann Duffy är öppet lesbisk och sa till brittisk media att hon tänk ”noga och länge” innan hon accepterade posten som innehas i tio år.
Poet laureate tillsätts av regeringen och man förväntar sig att det skall levereras poem för användande i offentliga statliga och regeringssammanhang.
Poet laureates utses förutom i Storbritannien även i bland annat Skottland, Wales, Kanada, USA, Nya Zeeland och Irland.
Carol Ann Duffy beskrivs som en skotsk poet, pjäsförfattare och frilansskribent. Hon är cerative director för Manchester Metropolitan University och hon har tilldelats utmärkelsen Order of the British Empire (1995) och 2002 Commanders of the Order of the British Empire. Raden av priser hon mottagit för sin verksamhet är lång.
Hon var tilltänkt redan 1999 men enligt brittisk media skall dåvarande premiärminister Tony Blair i det tysta motsatt sig eftersom hon är homosexuell, vilket han menade skulle skapa problem för ”mellan-England”. Till Guardian sa hon själv enligt citat på Wikipedia att hon inte skulle acceptera eftersom ”jag kommer inte skriva ett poem för (prins) Edward och Sophie. Inte poet med självaktning skall behöva göra det”.