Den nu något nedtonade versionen av den Pulitzer Prize-vinnande Broadwaymusikalen hade premiär på Corona del Mar High School i slutet av april. Tre medlemmar ur Westbro Baptist Church of Kansas protesterade utanför skolan före premiären, men blev bortmotade av omkring 300 studenter och musikal-anhängare.

Rent uppmuntrar de ungdomar av idag som redan är bortom all räddning. I musikalen har de ingen disciplin och ingen moral. Bara fördömelse och förgörelse är för dem, hävdade Fred Phelps Jr., sonen till församlingens grundare.

Musikalen om några unga artister som i skuggan av AIDS kämpar för ett liv i New York City, har varit föremål för bråk ända från idéstadiet i det konservativa Orange County. Dramaläraren Ron Martin som valde musikalen har hävdat att rektorn Fal Asrani satte stopp för musikalen redan i mitten av februari after det att hon läst att det fanns homosexuella i manuset. Rektorn kontrade med att hon hade stoppat produktionen, eftersom hon inte fått chansen att läsa manuset ordentligt. Vid ett senare tillfälle fick musikalen åter klartecken att genomföras när rektorn slutligen fått en kopia av manuset.

Då stämde The American Civil Liberties Union inte bara skolan, utan hela skoldistriktet, för att de tillät mobbning och såväl sexistiska som homofobiska trakasserier. Stämningen kräver inget skadestånd, men däremot att skolan vidtar åtgärder för att få bort den homofobiska stämning som råder på skolområdet. Mycket väsen om ungdomarna… som bara ville sjunga musikal.


Källa: Gay&Lesbian Times