När Heath Ledger tragiskt avled i början på 2008 var han mitt uppe i inspelningen av Terry Gilliams nya film The Imaginarium of Doctor Parnassus. Och förutom att sörja hans död, oroade många sig för att det pågående filmprojektet inte skulle gå att färdigställa utan honom. Men för att hedra Ledgers minne bestämde sig regissören och skådespelarna för att färdigställa den påbörjade och mycket speciella filmen ändå. Och med hjälp av att bögfavoriterna Johnny Depp, Colin Farrell och Jude Law anslutit sig till projektet har filmen nu äntligen kunnat färdigställas och den första magiska trailern är nu släppt.

Heath Ledger 4 september 2007 i Venedig

Filmen, som blir Heath Legers sista film, handlar om en runtresande teater som ger publiken mer än vad de kunnat vänta sig. Filmen är en surrealistisk berättelse som utspelar sig både här och nu och i ett antal alternativa universum. Och det är filmens extremt fantasifulla skepnad som gjorde att de nya skådespelarna Farrell, Depp och Law kunde kliva in i filmen och fortsätta rolltolkningen som karaktären Tony från den punkt där Legers tolkning slutar. Och i trailern kan man se hur ”Tonys” olika transformationer uppstår med hjälp av att skådepelaren som tolkar Tony hela tiden byts mellan Ledger, Depp, Farrell och Law. En okonventionell lösning som inte bara verkar passa den speciella filmens form, utan som också ger en extra dimension till filmens redan surrealistiska handling.

Heath Ledger blev något av en bögikon efter sin roll som Ennis del Mar i cowboybögdramat Brokeback Mountain, och The Imaginarium of Doctor Parnassus blir Ledgers sista film och den andra som utkommer efter hans död. Filmen Batman: The Dark Knight, där Ledger spelar Batmans ärkefiende Jokern, hade premiär bara några månader efter skådespelarens tragiska bortgång.

Något exakt svenskt premiärdatum för The Imaginarium of Doctor Parnassus har ännu inte satts, men filmen förväntas ha premiär någon gång under den kommande hösten/vintern.

Se trailern till den fantasifulla filmen på Youtube: