Två konsthändelser av stort HBT-intresse pågår i Berlin fram tills en bit in i oktober. En stor retrospektiv utställning med den Franska duon Pierre et Gilles superkitschiga fotografier visas på C/O Berlin i det ruffiga och lite spännande gamla posthuset på Oranienburger Strasse. Tyske Herbert Lists akvareller av både män och kvinnor – fast sällan tillsammans – finns på Schwules Museum vid Mehringdamm, liksom en del av hans foton.
Det är olika världar som skildras. Pierre et Gilles har I flera årtionden tolkat tillvaron genom ett filter av glitter och naket, porrighet och altartavlor, bokmärkesänglar och en del undergångsvisioner i sina kombinerade fotografier och målningar. Den nästan nakne helige Sebastian genomborrad av pilar (historiskt sett framställs han ofta homoerotiskt) samsas med kändisporträtt som det av skådespelaren Catherine Deneuve, sedesamt vitklädd och änglalik, och en – ehrrrmh – bajsande ung matros. Alla i stort format och skildrade med ett ljuvt skimmer. För sig själv hänger en hyllning till de bögar som mördades i koncentrationsläger, faktiskt även den i samma kitschiga stil.

Herbert List (1903-1975) flydde Tyskland på 30-talet men återvände senare och skickades som ockupationssoldat till Norge. List har framför allt uppmärksammats som fotograf, särskilt när det gäller nakenstudier och porträtt av män och han arbetade för den världsberömda bildbyrån Magnum. Schwules Museum betyder visserligen bögmuseet, men visar även lesbisk historia. När de nu samlat akvareller och teckningar av List är det ett påfallande stort antal kvinnostudier, många av dem föreställer par. Men även en hel del mansbilder visas. Och att jämföra Herbert Lists mer återhållsamma stil och Pierre et Gilles flamboyanta bilder ger onekligen perspektiv på hur homoerotik skildrats i konsten, nu och då.
På Schwules Museums övervåning finns dessutom en bra och omfattande fast utställning om tysk HBT-historia (tyvärr är det dåligt med engelska texter för den icke tysktalande). I de restaurang- och bartäta kvarteren ligger flera caféer och barer med homopublik.


optimistique.com/pierre.et.gilles

herbert-list.com