2007 skapade Pernilla Hammargren den feministiska Le Stand Up Club med Linn Edlund. På onsdag kan du se Pernilla på klubben Gött i Mössan Comedy Club i Göteborg, och på torsdag uppträder hon på Tiny Comedy, på Southside i Stockholm.

– Jag ska köra lite nya saker, och så lite gammalt material som jag skrivit om. Jag har ju varit föräldraledig och inte haft så mycket tid, bara en kvart här och en kvart där. Det handlar om hur det är att vara hbt-person och regnbågsförälder, eller ja, queer, men begreppet är inte så etablerat bland den här publiken. Jag kanske generaliserar men det är mest heteros som går på stand up!

Vad är komiskt med att vara regnbågsförälder?
– Överhuvudtaget finns det mycket som är komiskt med föräldraskapet. Som med regnbågsfamilje- alla namn vad man ska kalla sig? Jag skämtar lite kring det, blir det mamma 1 och mamma 2 eller mamma och mappa? Sen alla gamla barnsånger man sjunger på dagis med mera, det tycker jag är komiskt och samtidigt provocerande. Jag brukar ibland sjunga tvärtom- helgdagsrock åt mor och söndagskjol åt far. Men så blir jag ju så politisk korrekt.

Vad är det för skillnad om du som homo driver med hbt-personer jämfört med en straight snubbe gör det?
– Shit, enorm skillnad. Sen beror det ju på skämtet. Det är en sak om en komiker med invandrarabakgrund drar invandrarskämt än en svenne gör det. Jag är känslig för sådana saker, jag tycker man ska kunna driva med allt, men det är en hårfin gräns. Jag blev chockad förs på Big Ben, där skämtade man till exempel om dvärgar. Men sedan är det uppfriskande att det är inte finns någon gräns, även om man ibland bara vill skrika bu! Har man själv ett underläge att slå från, kan man skämta mer kring sin grej.

Vilka är dina förebilder?
– I början var det Margaret Cho. Men jag får inspiration från allt ifrån Patti Smith till Tiina Rosenberg och Annika Lantz.

Här uppträder Pernilla
Gött i Mössan Comedy Club (på Henriksberg)
Tiny Comedy (på Southside i Stockholm) på tors 24/9
Oslipat i Malmö 7/10 och Prickprick i Lund 8/10