Markku Heikkinens dokumentär ”All Boys” är klart sevärd. Det är en mångsidig skildring av gayporrindustrin i Östeuropa. Vi får möta både skådespelare, deras anhöriga, producenter och folk som konsumerar porr.

All Boys

Filmen fungerar mycket tack vare de personer som lyfts fram. Speciellt fäste jag mej vid Rudas historia. Eller som hans artistnamn är ”Aaron Hawke” som inom den här speciella industrin blivit en sådan stjärna att bilder av honom hänger på New York-klubbars toaletter. Rudar sällskapade några år med producenten Dan Komar som i filmen medger att det är en kort karriär man har pojkporrskådespelare. Redan vid tjugo års ålder börjar många vara slut.
– ”All boys” visar ambivalenta, konstiga och komplexa sidor av det mänskliga livet har Markku Heikkinen själv sagt och han kommer också att närvara då filmen visas under Vinokinofestivalen.

I Can't Think Straight

En liten besvikelse var ”I can’t think straight”, speciellt som regisören Shamin Sarifs tidigare film med lesbiskt tema ”The world unseen” gjorde ett starkt intryck på mej. I ”I can’t think straight” möts Tala (Lisa Ray), som är kristen och mulimske Leyla (Sheetal Shet) under förberedelserna för Talas bröllop. Det uppstår ganska snabbt en romantisk spänning mellan dem och med kulturella, religiösa och sexuella konflikter som material hade jag nog väntat mej mer av filmen. Visserligen skall det vara en komedi och jag har ingenting emot den lätta tonen eller klischéer som att Leylas syster börjar misstänka hennes sexualitet då hon hittar några k.d lang-cd:n. Men tyvärr skanar hela filmen en dramatisk nerv och man hade kunnat göra mer av en kärlekshistoria vi tidigare inte sett på vita duken. En orsak att se den är dock Lisa Rays insats som Tala. Hon imponerar verkligen i sin roll och det är tack var henne kärleksscenerna blir både romantiska och sexiga.

Den spanska filmen ”Ander” handlar om den farmaren Ander (Josean Bengoetxea), en man i sina fyrtio plus som lever med sin mamma och syster. När Ander en dag bryter benet är det tvugna att ta extra hjälp till gården och hyr in José (Cristhian Esquivel), en ung immigrant från Peru. Mellan Andre och José börjar känslorna utvecklas i denna spanska ”Brokeback Mountain”-historia. Ander försöker bli kvitt sina tankar på José genom att ligga med den lokala horan Remé (Mamen Rivera). Något som dock misslyckas. Istället rullas en varm historia upp som i grunden handlar om acceptans och självtillit. En mycket varm och generös film som är ett välkommet inslag bland gaydrama-filmer, där det så ofta är unga killar som kommer ut i urbana miljöer. Här är det istället en lätt överviktig, storrökande, sympatisk lantis som vi ser i huvudrollen i en film av Roberto Castòn. Rekommenderas.

Förutom dessa vill festivalens kordinator Sari Miettinen gärna lyfta fram ”Travel Queeries”, en dokumentär om queer-aktivism som spelades in runt om i Europa 2005–2007 och ”The Secrets” en fransk/israelisk film där temat är vänskap och religion. Och vänskapen tjejerna emellan får en romantisk underton.
– Sedan får vi inte glömma kortfilmerna, säger Sari som är med för 10.e året i rad och arrangerar festivalen.

Från början pågick ”Vinokino” bara i Åbo men genom åren har den utvecklats och i år startar man i Åbo 23-25.10, sedan blir det Tammerfors 27-29:.10, Helsingfors 30.10-1.11, Uleåborg 4-8.11 och avslutningsvis Jyväskylä 6-7.11. På min fråga om det i framtiden kan tillkomma änn fler städer svarar Sari att det har kommit förfågningar från annat håll
– Men det är en resursfråga, som det nu ser ut kan vi inte turnera runt på fler ställen under hösten.
Så vill man ta del av årets utbud gäller det att ta sej till någon av de ovannämnda städerna.




Tammerfors



Helsingfors



Uleåborg



Jyväskylä