Detta firas kommande helg med en stor jubileumsfest i närvaro av skådespelarna som hade huvudrollerna i filmen. Festen går av stapeln på bion International där ”Coming Out” hade premiär för 20 år sedan.
Filmen berättar om läraren Philipp som försöker hålla skenet uppe och leva ett ’normalt’ heteroliv med sin arbetskompis Tanja. Sedan träffar han den unge killen Matthias, blir förälskad och hamnar i kris. Till sist förlorar han både Tanja och Matthias men accepterar sin homosexualitet och börjar ett nytt liv. En östtysk komma ut-film var förstås en riktig sensation. Homosexualitet passade ju inte in i det väldigt heteronormativa DDR-samhället. Regissören Heiner Carow hade under många år försökt få tillstånd att göra den här filmen. Men först 1988-89 fick han äntligen möjligheten.
– Då kaos började ta över landet, då det jäste överallt och man kände att inget längre kunde hejda utvecklingen mot frihet, förklarade Charlotte von Mahlsdorf senare i en intervju för gaytidningen Reporter. Charlotte von Mahlsdorf, DDRs mest kända transvestit som 1997 flyttade till Sverige, fick själv en liten roll i filmen. Hon spelade en bardam på krogen Burgfrieden, en av de få mötesplatserna för homosexuella i forna Östberlin.
– Det var en känsla av ofantlig frihet för oss alla att få vara med i den här filmen. Den 9 november 1989 hade filmen galapremiär och samma dag öppnades muren så vi fick möjlighet att besöka väst. Det blev Coming Out för alla östtyskar, inte bara för oss homosexuella!
Premiärpubliken hyllade filmen med stående ovationer, det blev publikrekord och utsålda hus. På Västberlins internationella filmfestival belönades den med Silverbjörnen och gay Teddy-priset.
Matthias Freihof som spelade huvudrollen som läraren Philipp och som själv är bög turnerar fortfarande runt på internationella festivaler med den här kultfilmen. I år visades den på hbt-filmfestivalen i Turin i Italien. Även den gamla premiärbion på Östberlins forna paradgata Karl Marx Allée har kultstatus idag. Där anordnas hbt-filmserien Mongay (varje måndagskväll) samt bögklubben ”Klub International” och flatpartyt ”Girls Town”.





Coming Out (1989)-klipp på YouTube, med engelsk text