1998 visade hon Ecce Homo för första gången och skapade en rikstäckande debatt om religion och homosexualitet som bland annat fick Påven att ställa in ett besök av svenske biskopen KG Hammar. Nu i helgen fick Elisabeth Ohlson Wallin pris för sitt livsverk.

– Hon har i sin bildkonst, från Ecce Homo till In hate we trust, skildrat det förtryck och de hatbrott som begåtts i religionens namn som drabbar främst homosexuella och kvinnor, säger Christer Sturmark, ordförande i föreningen Humanisterna som varje år delar ut Hedeniuspriset.

– När jag först såg Ecce Homo tänkte jag att ”äntligen någon som är modig nog att direkt konfrontera religionen”. Det brukar alltid bakas in i en massa lull-lull.

Hedeniuspriset delas sedan år 2000 till personer som främjar humanism och vetenskapligt tänkande och kritiskt granskar religion i dess olika former. Tidigare har bland andra Björn Ulvaeus och Hans Alfredsson mottagit priset.

– Det är fantastiskt att få ett pris av Humanisterna, särskilt med tanke på vilka som fått det tidigare, säger Elisabeth Ohlson Wallin. HBT-publiken vet ju vad jag håller på med, det här visar att resten av samhället också ser problemet med religionen som ligger till grund för hatet mot HBT-människor.

På vilket sätt bli religion ett problem för dig?
– Problemet är att man tror på en bok som är så gammal och odemokratisk, med en patriarkal struktur som är väldigt omodern.

Elisabeth Ohlson Wallin beskriver sig som kulturellt kristen, men säger att hon inte längre är troende. Hon har läst Koranen och tycker att hon har bra koll på kristendomen, särskilt efter den turbulensen som följde Ecce Homo.

Flera av dem jag pratat med säger att de i religionen känt sig accepterade med sin läggning, inkluderade snarare än fördömda.
– Visst , självklart kan man tro på Gud även som homosexuell, men Bibeln som bok är stenhård mot homosexuella, och Koranen också, om man tolkar den som många konservativa gör.

Var i Koranen står det att homosexualitet är fel?
– Jag har läst Koranen, men jag kan inte tolka var det exakt står på rak arm. Men frågar du någon som lever efter en fundamentalistisk tolkning så får du nog svaret att homosexualitet är fel. Men det finns många som vill förändra religionens makt och synen på HBT-personer, bland annat Svenska Kyrkan som är en av de modigaste kyrkorna jag vet. Men bara för att vi har fått rätt att gifta oss betyder inte det att allt är bra. Och i Pingstkyrkan eller Livets Ord, eller andra kyrkor i världen så ser det inte ut som den moderna svenska kyrkan.

Vad driver dig i ditt skapande?
– Konsten fyller en positiv bit i upplysningsarbetet. En journalist försöker hålla sig objektiv till vad som händer, medan författaren och konstnären får tala fritt om hur det känns att bli kallad cancersvulst av Åke Green, till exempel.

Vad handlar nästa utställning om?
– I påsk åker jag till Jerusalem och gör en HBT-utställning med rötter i Bibeln, Koranen och Torah. Då kommer jag även att träffa HBT-personer från Jerusalem, så det blir spännande. Förhoppningsvis blir det något att visa på Pride.