Oavsett om man är troende, tvivlande eller inte ens kristen så handlar det mycket om Jesus kring jul, men istället för att prata tro så undersöker Kjell Albin Abrahamson vem Jesus var ur ett historiskt perspektiv. Jonas Gardell som är komiker och hedersdoktor i teologi berättar om hur provocerande vissa tycker det är när han i sin bok ”Om Jesus” skriver att Jesus förmodligen var tandlös och pratade dialekt. Jonas Gardell utvecklar också hur han själv får ihop det att både vara bög och kristen, trots att förtryck av hbt-människor ofta har skett i kyrkans namn.
– Jag tycker Svenska kyrkan är ett föredöme genom att inte vara homofob. Man gömmer inte undan debatten och det är högt i tak där, säger han. Jonas Gardell framhåller också förre ärkebiskopen KG Hammar som en person som betytt mycket för utvecklingen inom kyrkan.
En som verkligen fått känna av ärkebiskopens stöd är fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. När hon för tolv år sedan ställde ut sin fotoserie Ecce Homo, startade en debatt om hur man får framställa Jesus och vem som har rätt att ge sin bild honom.
– Det har ju alltid gjorts tolkningar av Jesus för att man ska lätt identifiera sig med honom. I Afrika är han exempelvis svart, säger Elisabeth Ohlson Wallin. Jag ville göra en Jesus som homosexuella och transpersoner skulle kunna identifiera sig med och därför valde jag att porträttera honom i sådana miljöer, som till exempel fotot av den sista måltiden där han sitter med transor.
Hon berättar också om hur vissa blev arga av att hennes bild av Johannes döparen och Jesus som visar en frälsare som har stor kuk.
– Många blev provocerade av att han var så välutrustad, men det hade ju inte jag någon koll på, jag är ju lesbisk, skrattar hon.
Producent för programmet är QX-medarbetaren Anders Backlund, som i vanliga fall jobbar som chef för talkshowredaktionen på Sveriges Radio P1.
– Det är tredje året som Kjell Albin Abrahamson och jag gör julaftonsprogram ihop, och det är roligt. Han med sin långa karriär som utrikeskorrespondent och jag med min queerbakgrund. Vi är ett udda men bra par, och det är kul att prata om Jesus med Jonas och Elisabeth en dag som julafton.

Abrahamson i P1 sänds i Sveriges Radio, Julafton 24 december 15:03