Johan, berätta om pjäsen ”Barbie-Nils och pistolproblemet”,  det låter spännande?
– Pjäsen bygger på en norsk barnbok av Kari Tinnen med illustrationer av Mari Kanstad Johnsen. Jag hittade boken, förälskade mig och kände att jag måste göra teater av den.
Vad handlar pjäsen om?
– Den handlar om Nils som fyller 5 år och får önska sig vad han vill i leksaksaffären. Och han vet precis vad han vill ha: En Barbie i rosa balklänning! Men plötsligt vill pappa inte att han ska få välja själv och försöker med alla medel få Nils att välja en pistol i stället.
– Den handlar om mod och om barns rätt. Och belyser också svårigheten i att vara förälder, i detta fall en ensamstående pappa som vill göra allting rätt, men som i sin strävan missar det viktigaste – att lyssna till sitt barns vilja.
– Jag spelar Nils och Pappa spelas av Anders Jansson. Vi spelar även med dockor så det är alltså en pjäs om en kille som inte får leka med dockor, som spelas av två män… som leker med dockor.
Vilken ålder vänder sig pjäsen till?
– Främst till 4-7-åringar men den har visat sig funka för alla åldrar.
Du uppträdde på Visby Pride i november, hur var det?
Det var jättefint. Vi spelade två föreställningar för barn och vuxna. En pappa kom fram efteråt och sa att hans familj skulle ha behövt en sån pjäs när hans lillebror växte upp och ville leka med dockor. Ingen förstod honom då och både skolan och familjen hade försökt att “rätta till” hans beteende. Även om mycket har hänt på senare år så möter vi fortfarande många blandade reaktioner på Nils val från barnen.
Idag spelar ni på Landvetters Kulturhus, kan vem som helst komma dit med sina barn?
– Ja! En går in på harryda.se och där finns en länk direkt till biljettbeställning.
Du prydde omslaget av QX för 15 år sen då du var aktuell med filmen Klassfesten och TV-serien Heja Björn, sen har du dykt upp i Beck, Läckbergs filmatisering  och Nina Frisk. Vill du ha fler filmroller eller är filmkarriären bara ”ett extraknäck…
– Nej jag vill gärna filma mer! Mitt arbete med Teater Barbara tar mycket tid eftersom jag sitter i ledningen men jag försöker få ihop det när andra jobb dyker upp. Trots hårt turnéschema hann jag med att medverka i thrillerpodden De Dödas Röster av Sara Bergmark Elfgren i våras på Sveriges Radio. I höstas hade långfilmen Alena premiär som jag är med i. Daniel Di Grado regisserade och manus bygger på Kim W Anderssons seriealbum med samma namn och är ett skräckdrama på en internatskola för tjejer.