Fredrik Grytberg drar sig dock för att ge besked om vad hans karaktär ”Bill” och de välväxta håriga männen har gemensamt:
– Ja du, vågar jag svara på det utan att det blir Björn- och utterfight på Björnklubben på lördag, haha. Utställningen handlar ju om klichéer, fördomar och vad folk uppfattar som typiskt bögigt eller inte. Björnarna är ju en grupp inom bögkulturen så som vilken som helst. Det finns förutfattade meningar om dem också såklart. Jag tycker min utställning handlar mer om händelser och beteenden än grupper inom bögvärlden och en björn kan säkert hänga med Bill på vissa saker. Om nu Bill gör och står för allt på de 14 fotografierna så är han ju väldigt bögig, eller? Det är ju lite det som jag ifrågasätter, berättar Fredrik Grytberg.
Han har redan visat utställning i samband med Outgames i Köpenhamn, och fotona ställdes också kort ut under Stockholmpride i somras, och de har mottagits väl, konstaterar Fredrik.
– Reaktionerna har varit enbart positiva. I Köpenhamn blev affischen till utställningen neddragen flera gånger på en populär bar, bara för att gästerna ville ha den på väggen hemma. Och jag har fått höra djupa semiotiska analyser av konstkritiker, t ex att man tar till sig bilder tagna av figurer, kontra människor, mer faktiskt. Sen är de ju väldigt lekfulla och färgglada så de är rätt lätta att ta till sig.
Även om en del av bilderna spelar mycket på sex, så går de hem brett. När Fredrik Grytberg visade bilderna för en kompis dotter tyckte hon att ”alla bilderna var finast”. Fredrik tycker att föräldrar ska skaffa fotona till sina telningar.
– Varför inte en ”Bill goes to a darkroom” till barnrummet?, skrattar han.
Fredrik Grytberg hade sin första utställning under Europride 2008 i Stockholm, på temat Säkrare sex. Han har haft ett intensivt år, och han är glad för allt som hänt.
– Förutom massa fotouppdrag så har jag precis vunnit en fototävling för KASERIN magazine, ett franskt magasin inom modern konst. Det kommer ut nu i dagarna. Känns grymt skoj. Sen kör jag massa egna projekt och kreativa samarbeten. Så, kreativt kul folk får alltid höra av sig till mig, Redhead bloke heter jag på qruiser!