När Fritz Lohman i en ålder av 87 år på nyårsafton till följd av hjärtstillestånd avled lämnade han efter sig maken sedan 48 år, Charles Leslie. Leslie driver nu vidare den konstverksamhet de två startat och utvecklat tillsammans.
I minnestexterna över Fritz Lohman ges han och hans make erkännande för en legal strid för fyrtio år sedan, där de lyckades ändra stadsplanen så att de 12 kvarter som idag utgör SoHo ritades om till att bli bostadsområde istället för kontor.
Lohman drev under 40 års tid, fram till 1987, en framgångsrik heminredningsverksamhet inriktad på en förmögen kundkrets. De tvås fastighetsaffärer som startade 1969 med totalt nio fastigheter gav dem ekonomi till att driva sina övriga projekt.
1990 startade de the Leslie/Lohman Gay Art Foundation som är ett ickekommersiellt galleri på Wooster Street inkluderat en fullmatad hemsida.
Gallerier samlar ”gay-konst” från hela världen med en stor bredda av bland annat erotiska bilder av män. De tvås syfte var att samla och ge utrymme för konst som sällan fick utrymme via de mer etablerade konstkanalerna. På deras hemsida finns idag 800 bilder av de verk som de samlat och här finns även aktuell konst att köpa, bland annat av finske Tom of Finland och japanske Goh Mishima.
I takt med utvecklingen inom gaykonstscenen har samlingarna utvecklats från mer traditionell erotiska mansbilder till att omfatta såväl installationer som ”lesbisk konst”. Den aktuella utställningen på galleriet går under namnet Gender Patterns och tittar på hur kläder formar våra könsroller.


leslielohman.org