Men så har ju Marklund haft en amerikansk bestseller som medförfattare också. Patterson är en av världens mest säljande författare. Han har sålt ca 170 miljoner böcker och hans Och han älskade dem alla och I spindelns nät har filmatiserats med Morgan Freeman.

Postcard Killers handlar om ett ungt vackert par som åker på mördarturné genom Europa och arrangerar sina offer enligt kända konstverk. Innan de mördar skickar de ett vykort till en journalist i staden och när turen kommer till Stockholm hamnar kortet på Dessie Larssons bord. Hon är en bisexuell och självständig tjej och när hon börjar nysta i fallen tillsammans med en mordutredare från USA – som även är pappa till ett av offren – ger hon inte upp i första taget.

Historien har alla ingredienser som en lättsmält thriller ska ha: spännande, intressanta karaktärer och ett oväntat – om än väldigt skruvat – slut. Och det var skönt att slippa Annika Bengtzon till fördel för Dessie Larsson. Men den som väntar sig ett djup kommer att bli besviken – det är underhållande medan man läser men sedan glömmer man det.

”Postcard Killers”
Liza Marklund & James Patterson
(Piratförlaget)