– Det är särskilt rolig att en film med ett så politiskt budskap får pris och jag hoppas att den kan bidra till ett ökat engagemang för hbt-personer i Uganda, säger Mathilda Piehl, regissör för The Kuchus of Uganda i sin reaktion på att filmen tilldelats Derek Oyston CHE Film Award vid London Lesbian and Gay Film Festival.
Filmen berättar om hbt-aktivisters arbete i Uganda som ven då filmen spelades in var ett tufft engagemang. Idag hotas Ugandas hbt-personer av en ännu hårdare lagstiftning där till och med dödsstraff och angiverilagar förelås att införas.
– Jag och aktivisterna i Uganda som delar med sig av sina liv i filmen är mycket stolta och glada över utmärkelsen och prispengarna som kommer att gå till den ugandiska hbt-rörelsen, säger Mathilda Piehl som är chefredaktör på RFSLs tidning Kom Ut och som inom organisationen arbetar med internationella frågor.
– Vi på RFSL är mycket stolta över vår medarbetare Mathilda Piehl och över filmen som gestaltar hbt-personers vardag och kamp för sina mänskliga rättigheter i Uganda, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL i sin reaktion på priset.

Film om ugandiska hbt-aktivister