Tuomas Parkkinen som skrivit librettot menar att Touko för honom själv är viktig främst som människa;
– Han var modig, tolerant och hade ett bra sinne för humor, säger han till QX. Dessutom var han sig själv och du med sin sexualitet, den riktigt finska modellens man.

Redan 2011 hade Tuomas tankar på att skriva en pjäs om Touko Laaksonen och funderade på ställen där pjäsen kunde utspela sig. Däribland en sexscen på en pissoar, pianobaren där Laaksonen tjänade sina studiepengar och porrbutiken där Toms första utställning hölls. Några av idéerna finns med i musikalen och när Turun Kaupunginteatteris  konstnärliga ledare Mikko Kouki 2014 berättade om att teatern hade planer på en Tom of Finland-musikal frågade Tuomas Parkkinen om de redan hade någon som skrev på den blev svaret nej. Det ena ledde snabbt till det andra och Tuomas fick jobbet att skriva librettot.

– Under 2015 utvecklades historien då jag läste allt som skrivits om Laaksonen och på nytt såg dokumentären ”Daddy and the Music Academy”, berättar Tuomas.  Jag lyssnade också på intervjuer med Touko och försökte lära mej hur han pratade och hur han betedde sej.

Så småningom började en historia ta form och hösten 2016 var librettot färdigt.

En central roll i musikalen har ”Kake” . Den viktigaste av Tom of Finlands tecknade figurer, menar Tuomas.
– Touko började med att teckna granndrängen med läderstövlar men fantasierna utvecklades och en av musikalens höjdpunkter är när Kake dyker upp första gången.

– Kake är perfekt och allt det som Touko, med sina egna ord, inte var, fortsätter Tuomas.

Tuomas Parkkinen
Gud skapade mannen, mannen skapade Tom of Finland och Tom of Finland gav miljontals rätten att andas och älska.

Musikalen som spelas på Logomo teatern i Åbo textas till engelska så även om man inte kan finska så är det en show som man kan se fram emot.

– Dessutom är musiken ett universellt språk, påpekar Tuomas.