Det var onekligen många som blev sura när Tullhuset vid Stadsgårdshamnen inte blev ett ABBA-museum. Inte minst Stockholm Visitors Board kunde snabbt skära ner budgeterade turistkronor. Och än mer i den rosa turistbudgeten av brittiskt snitt.
Men när nu Fotografiska öppnar i de tilltänkta ABBA-lokalerna är det med en minst lika hbt-inriktad utställning. Den amerikanska fotografen Annie Leibovitz har landat i Stockholm ned sin ”Annie Leibovitz A Photographer’s Life 1990 – 2005”. Här visas omkring 200 bilder av såväl kändisar som vänner och familj. Och självklart starka bilder på kärlekspartnern Susan Sontag och hennes kamp mot sin blodsjukdom.
Självklart kommer hennes bilder av kändisar och krigsbilder från Sarajevo att röna störst uppmärksamhet och det med rätta. Men när jag såg utställningen i Wien i vintras var det bilderna av hennes föräldrar jag blev mest gripen av. Ett rakt och naket bildspråk fick mig att bli djupt gripen. En bild är inte en bild är inte en bild, det är när bilden fångar en känsla och lyckas få den att träffa rakt in i betraktarens själ som avbildandet övergår i konst.
Annie Leibovitz är en mästare på att förmedla känslor. När nu utställningen landat i Stockholm är det endast de ovisa som väljer att inte se dem.
Kanske var det trots allt bra att ABBA-museet letar vidare efter nya lokaler. Fast vi orkar inte vänta allt för länge till. Stan har plats för såväl ABBA som Leibovitz!

Stor mediauppmärksamhet vid pressvisningen i Stockholm
Annie Leibovitz