Johan, berätta om pjäsen?
– Okej, jag gör ett försök: Vi möter Maurice som lämnats ensam ute på ett skärgårdspensionat medan hans fru rest till stan för att roa sig. Ut till ön kommer Gustav och de två männen blir snart goda vänner och verkar kunna tala om allt i livet. Vad Gustav inte berättar är att han tidigare var gift med Maurice´s fru – Henriette – ett äktenskap som inte slutade så bra… Gustav lovar att stötta Maurice i hans problem med sin fru genom att observera dom två på avstånd och snart anländer Henriette till ön och försöker förstå vad fan det är som pågår här!
Gifta är ett triangeldrama, har kanske Gustav och Maurice haft eller kommer att få ihop det?
– Det känns mycket troligt… De når verkligen varandra in på delar av livet som som man sällan delar. Det blir väldigt intimt och det ligger hela tiden en spänning i luften som måste få utlopp på något sätt – eller kanske redan har fått det…
Är det med andra ord en pjäs som man skulle kunna ge en ”gaystämpel”?
– Alltså, det är en otroligt rik text som rör en massa ämnen men eftersom den bland annat handlar om ett förhållande mellan två män med förälskelse och sexuella undertoner så visst.
Du är gay och har spelat gay tidigare på scenen, känns såna roller lite extra kul att spela eller har det ingen som helst betydelse för dig?
– Jag kan väl säga att eftersom så mycket i livet är heteronormativt så blir jag ju lycklig när det kommer fram något som på ett smart och vackert sätt berättar mer om mitt liv – och jag vill gärna vara med i såna sammanhang, men det finns inget som säger att bara för att man är gay själv så passar man för att spela vilken gaykaraktär som helst. Och det är inget jag aktivt letar efter.
Björn Melander som regisserat, är en favorit hos dig vet jag, vad är så bra med Björn?
– Han utgår från att; just den här gruppen som just den här gången arbetar tillsammans kommer att berätta historien på just det här sättet. Han ser och känner vad som måste göras för att du som skådespelare ska få största möjlighet att använda alla delar av dig själv på scenen. Det kan vara tufft och skrämmande i själva processen men han når resultat! Hans uppsättningar av Lars Noréns pjäser – Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud och Och ge oss skuggorna, är bland mina största teaterupplevelser någonsin.
– Han är också en otroligt fin vän som jag känner att jag växer som människa genom att umgås med.
– Sen har han också levt med sin man i 40 år och att få spendera tid tillsammans med dem är fantastiskt. En sommar satt vi på deras torp – tre killpar från tre generationer -och åt jordgubbar och snackade om livet och jag minns att jag kände att ”wow!” det är inte ofta man får vara med om det här.
Ni har premiär på ”Gifta” ikväll, där rök den sommarsemestern, eller?
– Ja… den obligatoriska trippen till vännerna på Österlen blir lite kort men å andra sidan får jag ju hänga med andra fina vänner och kollegor, i det fantastiskt vackra Gustavsberg, och göra det jag älskar att göra – så det känns toppen!