Normal förlag lägger ner

Efter sex år och sextio titlar, böcker som annars inte skulle blivit bundna, lägger Normal förlag ner sin verksamhet.

– Folk köper inte böcker längre. Gör de det, blir det Camilla Läckberg på pocket. För oss funkar det inte ekonomiskt, säger vd Erika Larsson, som drivit förlaget tillsammans med frun och förläggaren Ulrika.

Normal förlag grundades 2004 och har sedan dess banat väg för queera böcker i mainstreambokhyllorna. Första titeln kom 2005; Radclyffe Halls Ensamhetens brun, av Irish Times kallad ”lesbiskhetens bibel”, gavs då för första gången ut på svenska. Därefter följde flera internationella queerklassiker av författare som Sarah Waters och Angela Carter.

– Och självklart Bookerprisvinnande Skönhetens linje av Alan Hollinghurst. Det är en otroligt vacker kärleksskildring mellan män, och med de vackraste litterära sexskildringarna som någonsin skrivits. Genial! När vi startade tänkte jag att ”om jag ska ge ut någonting, så ska det vara Alan Hollinghurst”, och vi kämpade länge för att få det manuset.

Vilka svenska författare som grott i er jord, minns ni helst?
– Underbara, fina Annika Lantz, som debuterade hos oss. Och jag vill gärna dra en lans för Vi är misfits av Cristoph Fielder och Elin Sandström Lundh, som visade hur man bedriver queeraktivism idag.

Men trots att Normal givit ut sin sista titel, är Ulrika Larsson inte ledsen. Hon känner att Normal röjt ett utrymme hos de stora förlagen, för författare som inte håller sig innanför linjerna.

– Innan vi började gavs en titel på hbt-tema ut vart… tionde år. Nu kommer böcker av Mats Strandberg och Mian Lodalen ut regelbundet, Prisma ger ut en Rosa kokbok… Vi har gjort vårt, och det har varit fantastiskt. Men nu får en ny generation ta över.

En av de nya författare som sörjer Normal förlag är Sara Lövestam. Trots det långt ifrån heteronorma innehållet i debutromanen Udda fick hon förra året ett kontrakt med Piratförlaget och stallkompis med storsäljare som Jan Guillou.

– Även om jag inte givits ut på Normal förlag, känner jag att de bufflat upp ett utrymme för mig att nå en bredare massa. De visade att det finns plats för texter, som inte kompromissar för att nå en heterosexuell målgrupp. Ett sådant förlag behövs, och det är synd att det försvinner, säger Sara Lövestam.

Normal rear ut sina sista böcker under Stockholm Pride, i bokhandeln i Pride Park, som varit en viktig kugge i förlagets maskineri.

– Vi har alltid bjudit in större förlag under Pride, och märkt hur intresset blivit större och större år för år. Nu blir det sista natten med gänget. Alla går vidare mot nya uppdrag, lite som att ta studenten.

Vad händer med era författare?
– Vi ser våra författare som vår familj, och har sett till att de kommer att ges ut på andra förlag. Det är viktigt för oss.

Vad händer med er?
– Vår redaktör, Erika Söderström, rycker hela branschen i, så för hennes skull är jag inte orolig. Ulrika är apotekare från början, så hon kanske söker sig dit. Jag kanske börjar översätta igen. Äsch, jag är inte ledsen. Hade det här varit en film, hade vi suttit som två sköna grogghaggor på en strand i slutscenen, efter att ha slagit igen portarna till pianomusik. Det känns bra. Vi är klara.