När QX under söndagen besökte den retrospektiva fotoutställningen med Elisabeth Ohlson-Wallins bilder i Konserthuset visade det sig att bilden på Johannes döpare, ur hennes Ecce Homo-serie, blivit vandaliserad.
Varken utställningsansvarige Carina Svensson eller presschefen Tony Lundman var på måndagsmorgonen informerade om att bilden vandaliserats. Inte heller fotografen själv hade fått informationen om den förstörda bilden.
Efter morgonmöte med personalen på Konserthuset och genomgång efter semestrar berättar utställningsansvarige Carina Svensson att bilden troligen förstördes redan söndagen den 1 augusti. En person, ”som betedde sig underligt”, befann sig vid bilden med ett paraply som personalen misstänker användes för att förstöra bilden.
– Men personen skall ha uppgett att det bara handlade om att skaka av paraplyet från vatten, säger Carina Svensson till QX.
Trots att bilden varit förstörd i över en vecka var det först nu på måndagsmorgonen som ledningen för Konserthuset blivit informerad. Carina Svensson säger till QX att det under dagen kommer att göras en polisanmälan.
– Vi har idag också varit i kontakt med Elisabeth Ohlson-Wallin och diskuterar hur vi skall ersätta bilden, säger Carina Svensson.
Hon berättar att 99.7% av besökarna varit mycket positiva till utställningen som är helt öppen med fri entré och som besökts av många turister.
– För turister behöver man berätta lite mer eftersom de inte har samma kunskap om Ohlson-Wallins arbete, säger hon.
Att varken polisanmälan eller kontakt med Elisabeth Ohlson-Wallin skett för att byta ut den förstörda bilden på en hel vecka, förklarar Carina Svensson med att det varit semester.
Om säkerheten i lokalen säger Carina Svensson har personalen är vaksamma och har ”tydliga instruktioner”.