Detta efter att man före sin låt “Something Inside So Strong” med solisten Markus Gustafsson konstaterat att man inte accepterade det som på lördagen pågick i hemstaden och att vi alla måste ha en styrka inom oss för att stå emot hat och intolerans.

Därefter avslutade man sin del av kvällen med ytterligare ett bejublat nummer “Suomi Finland douze point” där man i ett potpurri, till största delen på finska (!) gick igenom ett otal finska ESC-bidrag.

Queeertune kom till på initiativ av Helsingfors gaykör Out ´n loud och den lesbiska kören Kaupungin Naiset och det var första gången en sådan här sammankomst för HBTQ-körer från alla Nordiska länder anordnats. Men redan på lördagen bestämdes det att det blir en fortsättning i Stockholm 2019.

Programmet bestod av tre konserter och bjöd på allt från kyrkomusik och gospel, via schlagers och humoristiska inslag till riktigt gripande skönsång. Ett exempel på det sista var Kvinnokören Sapphonia i Frida Andreassons “49”

Och vad kunde väl vara en mer värdig avslutning då Finland fyller 100 än att samtliga körer stämde upp i Jean Sibelius “Finlandia”.

Och även om körsång just handlar om stämmor som kommer tillsammans tog QX pulsen på några av de enskilda deltagarna. Valda helt slumpmässigt och absolut inte för att lyfta fram någon av de 300 sångrösterna mer än någon annan.

Tuija och Maria från Kaupungin Naiset

Stockholms Gay Kör

Scott från Stockholms Gaykör sa att det är mångfalden som gjort hela evenemanget och syftade då både personligheter och musikstilar

Petra Lampinen leder och skriver musiken för den finska kvinnokören “Kaupungin Naiset”. Deras melodier är alltså helt egna och texterna finländsk nutidspoesi.

Michael, Henrik och Jørn från danska Carmen Curlers tyckte att inte bara själva körfestivalen var bra med Helsingfors. - Festen på gayklubben Hercules igår var en fin uppvärmning sa de strax före de skulle uppträda.

Matti från Out ´n´Loud konstaterade efteråt att det hade varit en hel del att arrangera men samtidigt fantastiskt roligt.

Från Stockholms Gaykör Lars Österlund och körens ordförande Håkan Svensson

Out n Loud med Kvinnokören Kaupungin

Jerry Adbo som dirigerade Stockholms Gaykör konstaterade att en av de bästa sakerna med festivalen var alla de möten som skapats.

Heidi från Bergens enda tjejkör "Sapfonia" sa till QX att det var roligt att se hur entusiasmen smittade av sig under festivalen

Hinsegin kórinn – Reykjavik förförde verkligen publiken med sina stämmor och dirigenten

Från Göteborg kom också Andreas och med tanke på vad som pågick där i lördags tyckte han det var skönt att se så mycket kärlek och värme.

Hellmans Drengar

Sapfonia från Bergen

Out n Loud