Kim, ibland är du i drag och nu är du naken. Är det svårt att blotta sig?
– Jag har alltid upplevt att det är lättare att ta plats och vara fräck när man är i drag, svara Kim Jonas Gustafsson, en av killarna på scenen. Som bara vanliga jag blir det intimare och nu utan kläder väldigt sårbart och, ja, naket. Det gäller att verkligen berätta historien och våga vara naken på alla sätt. Som vi sjunger i början: ”...hur nakenheten kan blotta även den vackraste själen”.

Kim Jonas Gustafsson

Denna från början off-broadway föreställning är ju lite “gay”. Kan en hetero njuta av den?
– Absolut! I många av numren är det inte helt klart om det är en kvinna eller en man som sången riktar sig till. Showen handlar om män och deras kroppar men problemställningarna och de komiska och rörande situationerna kan alla känna igen sig i. Samtidigt är föreställningen djupt rotad i gay-kulturen.

Hur svårt var det under repetitionerna att visa sig naken?
– Förra onsdagen stod Valtteri och jag bakom scenen och plötsligt bestämde vi oss för att dra av oss kalsongerna just före vi sprang in. Det var skrämmande först men när vi alla 5 är nakna börjar det kännas helt rätt!

Nakna killar sjunger i Helsingfors i november

Jermo Grundström, du står för regin och har tidigare satt upp gayklassiker som RENT och ABBA-showen “Voulez-vous”. Varför skall man ta finlandsfärjan till Helsingfors för att se denna föreställningen?
– Därför att det är en unik föreställning och upplevelse. Den innehåller mycket humor och värme som överskrider språkgränser. Det är en helkvällsupplevelse, både föreställning och utekväll på Skandinaviens största Gay Klubb i ett.

När glömmer man som regissör nakenheten?
– Jag måste vara ärlig och lite tråkig. Man glömmer nakenheten efter fem minuter. Jag fokuserar mer på numret och utförandet. Det slår en ibland men eftersom man ser killarna hela tiden nakna, blir det vardag.

Vad är det viktigaste du vill förmedla med showen?
– Att du är bra som du är. Att exponera oss som vi är i världen idag både kroppsligt och själsligt kan vara skrämmande, men vi är alla olika och det är okej. 

På scenen ser vi även TV-kändisen Kristoffer Ignatius.
Du har sagt att du har varit i skåpet 30 år, nu är du naken på scen! Hur var det att komma ut ur skåpet?
– Det var skrämmande men även en lättnad. En personlig känsla att acceptera det för mig själv. Andra visste redan men jag slutade i den stunden spela en roll. Frihet! Jag lärde känna mig själv utan lager och på den vägen är jag fortfarande.

Vad tycker din pojkvän om att du är naken på scen?
– Ha ha! Marko är redan van med min nakenhet efter tv-produktionen “Riisutut” (ett reality tv-program där man från att vara helt naken får ta med sig en sak i taget och se hur man klarar sig,red anm.). Sedan är han säkert glad att jag är mera hemma då repetitionerna slutar och vi börjar med föreställningarna.

Berätta det roligaste som hänt under repetitionerna
– Kim är alltid ett glädjepiller. Senast igår visade han med sin egen snopp vad man kan göra på scenen. Sen är det också roligt att se utomståendes reaktioner när de i misstag kommer in mitt i en repetition. Ljudkillarnas syn var svindlande när de kom in och vi sjöng om snippan och snoppen, vissa av oss nakna andra i boxers.