När killarna träffas förändras deras världar. Filips dröm går i uppfyllelse, men Emilio, som ständigt levt med våldet närvarande i sitt liv, inser att han tuffaste kamp blir för kärleken.
Det här med ung omöjlig kärlek, är det ren fiktion eller självupplevt?
– Den är ganska självbiografisk. Karaktären Filip är byggd på mig själv och mina erfarenheter. Men sen har jag givetvis spetsat allting och gett historien mer dramatik och action. Jag vill att boken ska nå en så bred publik som möjligt, och framförallt de som har en töntigt stereotyp bild av gayvärlden. Och jag vill visa att homo- och bisexuella finns inom idrottrörelsen, som är så starkt machofierad och otillåtande. Boken är helt enkelt ett Fuck You-finger åt alla töntiga fördomar.
Var kommer bokens karaktärer från?
– Jag har jobbat som teaterlärare och ungdomscoach på ungdomsgårdar och fängelser i flera år, och har hela tiden dragit på mig små fragment av personer och händelser som jag använt i boken. Det var väldigt mycket som ville ut under året jag skrev och jag har bollat idéer med vänner och ungdomarna på gårdarna jag jobbat på. För mig var det extremt viktigt att språket i boken skulle kännas äkta och ha rätt driv.
Vad gör du när du inte skriver?
– Jag jobbar fortfarande med ungdomar och är ute och föreläser om HBT-frågor en hel del. Jag är också starkt engagerad i ungdomsvåldsfrågor. På fritiden Jag tränar jag väldigt mycket, bland annat kickboxning. Och jag älskar musikaler. Jag var nyligen i London och såg sex musikaler på tre dagar, bland annat Hair. Som var något av det bästa jag sett. Och så frossar jag i film. Min käraste ägodel är nog hemmabion.
Minns du din första kärlek?
– Absolut. Jag var väl omkring 15-16 år och föll för fotbollskillarna som var ganska macho. Så jag var rätt ofta olyckligt kär och i Botkyrka där jag växte upp var inte attityden så tillåtande. Men jag kom ändå ut rätt tidigt, när jag var 14 år, och fick uppleva fin kärlek tidigt. Det inspirerade mig i skrivandet, att veta att de flesta inte haft turen som jag haft. Min familj har varit på min sida till hundra procent och jag behövde aldrig må dåligt av att låtsas vara någon jag inte är.
– Jag tror att kärleken är som starkast i tonåren och får man inte uppleva den så missar man något jävligt viktigt i livet. Jag hoppas att min bok, som riktar sig till 15-17-åringar ska inspirera till att våga komma ut. Alla, oavsett läggning borde förresten läsa en bok med ett homosexuellt par i huvudrollerna, under skoltiden.
Var kommer ditt efternamn ifrån?
– Sandreyo har jag tagit själv. Jag ville skapa nåt eget och unikt som kändes jag.
Har du tänkt på vilka som skulle spela Emilio och Filip i filmen?
– Åh, ingen aning. Jag har inte tänkt på det men det skulle verkligen behövas en sån film i Sverige.
Vad läser du själv?
– Mycket teaterlitteratur, senast läste jag Dostojevskis Brott & Straff och Idioten. Och mycket John Irving. Tills jag finner dig var den senaste och jag älskar den.
Nämn en gaybok som berört dig mycket?
– Den har inte ett direkt gaytema, men den är fantastisk: Den hemliga historien av Donna Tart. Och Brokeback Mountain har givetvis inspirerat mig mycket både novellen som filmen bygger på och filmen.
Vilket är ditt favoritord?
– Drömmare. Jag har alltid varit en drömmare och jag tycker verkligen att drömmar är det viktigaste en människa har.
När var du senast ”jävligt kär”?
– Haha, jag är nog jävligt kär just nu.


Johannes Sandreyo

Ung, bög och jävligt kär i Qx Shop