– Det är en angelägen historia att berätta, en svensk klassiker med ungt kärlekspar på glid, berättar Eli Levén.

”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” heter hans debutbok som kom ut i våras. I den får man följa den könsöverskridande Sebastians sökande efter kärlek och sig själv. Nu jobbar författaren tillsammans med guldbaggebelönade regissören Ester Martin Bergsmark för att göra film av berättelsen.
– Jag hade läst Elis anteckningar till boken innan och han har ett sådant fantastiskt språk, berättar Ester Martin Bergsmark. Vi spelade in en testscen för att försöka fånga det Caravaggiolika delarna av boken. Det var en sexscen där huvudpersonen träffar en herre i ett tobaks. Vi ville ge en känsla av romantik och närvaro, som en barockmålning. Det ska vara praktfullt och vackert!

Vad är det för person ni söker?
– Vi tror att det är en person som ser ut att vara runt 18, men kan vara äldre. En androgyn kille eller en transperson. Någonstans måste han finnas. Sebastian kommer ju från en småstad, börjar gymnasiet men hoppar av och börjar jobba på ett lager. Han träffar Andreas och de blir nästan symbiotiska när dom irrar runt och gör djävulskap, berättar Eli Levén.

Ester Martin Bergsmark hoppas hitta någon som känner igen sig i historien. Han konstaterar att det är en krävande film att spela in så det bör gärna vara en person som är trygg i sig själv och gärna har skådespelarbakgrund men det är absolut inget krav.
– Man ska vilja vara delaktigt med sina egna berättelser våga blotta sig, och helst kunna vara naken, men sexscenerna kommer nog verka mer explicita än vad dom är, konstaterar Ester Martin Bergsmark. Han understryker att det inte är någon viss utseendetyp eller etnisk bakgrund de söker utan att de utgår från den person som de hoppas finns någonstans i landet och dela erfarenheter av könsöverskridande eller begränsningar.

Teamet hoppas hitta huvudrollsinnehavaren under hösten för att hinna provfilma och planera inspelningarna i god tid under våren. Är man intresserad ska man höra av sig med en berättelse varför man vill vara med, skådespelarerfarenhet och bild.
– Den rätte Sebastian kanske inte ens läst boken, men jag tror att det är genom de sökandes berättelser vi hittar rätt person. En individ som vill lägga sin historia ovanpå Sebastians berättelse, säger Eli Levén.

Är du intresserad? Kontakta Eli och Ester Martin på adressen [email protected]