– Som rättsläkare har vi krav på oss att använda svenska ord, och förklara allt så enkelt som möjligt. Och det tänket gäller även för mitt skrivande.
Hur mycket av rättsläkaryrket kan du använda i skrivandet?
– Jag skriver ju aldrig om fall så att folk kan uppfatta att jag skriver om deras anhöriga. Men visst har jag hämtat en del inspiration från min vardag som rättsläkare.
– Och jag vill ju inte heller lära ut hur man begår det perfekta brottet, så det gäller att tänka sig för innan man skriver.
Som rättsläkare får Elias Palm se mycket som skulle göra gemene man svimfärdig. Men precis som i alla yrken blir man luttrad med tiden och lär sig att distansera.
– Ibland är det svårt, när man till exempel jobbar med barn. Men jag har valt att i görligaste mån inte ta in vilka konsekvenser dödsfall får för anhöriga, för om jag gjorde det skulle jag gå under. Jag har väldigt lite anhörigkontakt överhuvudtaget.
Huvudpersonen i Corpus Delecti är den rätt bitska rättsläkaren Ella Andersson. Varför valde du en kvinnlig protagonist?
– Det hade blivit lite förmätet att skriva om en manlig huvudperson och tilldela honom en massa smickrande egenskaper. Eftersom jag själv arbetar med samma sak som min huvudperson hade ju alla trott att jag beskrev mig själv. Att jag skriver om en kvinna tycker jag inte alls är konstigt. Man är ju i första hand rättsläkare.
Anledningen till att Elias Palm kriminalromansdebuterar är att han alltid tyckt om att skriva. Och när han satsade på läkarutbildningen så fick skrivandet stå tillbaka. Men för ett par år sedan insåg han att det ena inte behöver utesluta den andra, och att man ibland måste våga satsa.
– De första två åren skrev jag i smyg på min kammare och berättade inte för någon vad jag höll på med. Sen tog det ytterligare ett år innan jag var klar. När jag nu kommit en bra bit på vägen med uppföljaren så går det mycket snabbare. Delvis för att jag har historien klar i huvudet, men också för att jag vill hinna få den klar innan recensionerna för Corpus Delecti kommer (skrattar).
Har boken någon homokaraktär?
– Hm. Jag vill ju inte avslöja för mycket. Men ja, det är klart det finns. Det ska det finnas i alla böcker tycker jag.
Vad läser du själv?
– Med risk för att komma ut som fullständigt illitterär så läser jag inte speciellt mycket. Jag brukar säga att studieåren förtog lusten lite. Men jag gillar romaner som Donna Tartts Den hemliga historien, där läsaren svävar i ovisshet och inte vet vad som hänt.
Vad har du för intressen?
– Träning, även om jag försakat den hyfsat mycket på sistone, resor och foto. Jag är sambo med kille som jobbar som fotograf .
Du jobbar som modell också?
– Ja, men det är bara en liten bisyssla. Fast en godkänd sådan. Som statligt anställd måste man få okej på alla bisysslor man har vid sidan av sin anställning. Och det anses inte skada min trovärdighet som rättsläkare att jag visar upp mig i kalsonger någon gång ibland.

Fakta Elias Palm
Ålder: 34
Familj: Sambon Joakim och en sexårig dotter
Favoritkriminalhjälte: Min egen Ella Andersson
Favoritmordvapen: De uppenbara morden där folk är skjutna eller knivhuggna är ur rättsperspektiv inte så intressanta. De intressanta dödsorsakerna är de som går polisen förbi och som vi på Rättsmedicin lyckas hitta.
Kroppsdel jag är mest nöjd med: Mina ådriga underarmar
Favoritord: Besudla