När man skall tipsa om gayintresse vid de moderna konstauktionerna i Sverige räcker det egentligen med tre bokstäver G A N – Gösta Adrian Nilsson.
Flera av hans typiska verk går för tokigt höga belopp och de som var intelligenta nog att köpa på 80-talet eller tidigare än så gör sig idag en rejäl hacka. Med all rätt!

Nils von Dardel: Uppvaktning/Sjömansgosse, Hildesborg, 1918

På Bukowskis vill jag dock börja med att uppmana alla att ta sig en trappa upp och titta på Nils von Dardels enormt söta ”Uppvaktning/Sjömansgosse, Hildesborg””. Dandyn med blommor i hand tittar lite bestämt men samtidigt beundrande på den lite slappe grabben vid trädets fot som i sin tur tittar busigt på sjömannen med dragspelet i trädets topp. Ett träd som måhända får en fallisk symbolik och ett vattenfall som i alla fall enligt drömtydningskonsten skall betyda att en man som du inte är intresserad av intresserar sig för dig… Hildesborg herrgård i Landskrona ägdes en period av konstsamlaren och ledaren för Svenska baletten iParis, Rolf de Maré. Så måhända är det han och hans partner Jean Börlin vi ser avbildade.
Det är inte bara den Döende Dandyn som placerar Nils von Dardel bland de främsta i den svenska ”gaykonstens” historieböcker! Akvarell från 1918, 48,5 x 34,5 cm och utrop på 450 – 600 000 kronor.
På samma våningsplan där de lite finare klassiska verken finns, hittar vi såklart även GAN. Höstauktionen marknadsförs med två av GANs oljor, ”Badande (sommarkväll) med utrop 800 000 – 1 miljon och den oerhört spännande ”
GAN, Kubistisk komposition, ca 1921 i Paris

Kubistisk komposition” med utropet 1- 1,2 miljoner.

Hans ”Gasmask” från 1952 är från en helt annan tid än den vars verk nu dundrar iväg i miljonklassen. Förutom att det udda GAN-motivet med sitt utrop på 4 – 6 000 är överkomligt så är det ett spännande verk. Stanna kvar en stund och titta ordentligt på den! Missa inte heller att njuta av hans illustration till Lennart Hellsings Lille Olles Resa.
Madeleine Pyk finns med tre målningar varav den absolut mest intressanta är ”Stad med tinnar och torn” med utrop 20 – 25 000.


Madeleine Pyk: Stad med tinnar och torn

Auktionsverket som öppnade sin visning först i onsdags har i höst 19 olika verk till auktion. Praktverket här är ”Vedettbåtar och matroser” från 1933, Gouache på papper, 28,5 x 47 cm med ett utrop på 300 – 400 000. Ett typiskt GAN-motiv med hamn, sjömän i snygga linjer i kontrast till de kubistiska formerna. Än mer kubistiskt spännande är ”Toldefterset ” olja på pannå från 1925 som har ett utrop på 125- 150 000.
GANs collage är inte helt vanliga så det är extra spännande att hans ”Livsfarlig” från 20-talet finns att beskåda och den liksom flera andra av GANs bilder på Auktionsverket har en mer vardagsanpassad utropsnivå!
I Lennart Ellison Collection finns bland annat två Bjarne Melgaard av ett snällare snitt men med samma lite slängiga humor som utmärker hans kommenterande målningar och collage.

Nils Dardel: ”I skyttegraven (Ivan Lönnberg), 1916”

I Auktionsverkets Dardel-olja är motivet med soldaten Ivan Lönnberg i ”Skyttegraven” placerad i en fruktansvärd miljö. Verket är en hyllning till bildkonstnären Ivan Lönnberg som stupande på den franska sidan under världskriget 1918. Men sättet Dardel målat sin soldat är minst sagt homoerotiskt. Med geväret i högan sky och närmast leende liggandes bakåtlutad med särade ben. Krigets fasor målas av Dardels i pastell-lysande blått, gult, lila och rött. Utrop 400 – 600 000. Utförd 1916, 80 x 60 cm.

Med detta sagt kan man ju dessutom konstatera att allt är inte gay som glimmar, så ta tid att botanisera på de två visningarna på plats eller via deras hemsidor fram till säljstart efter helgen.