Under onsdagen släpps att Elisabeth Ohlson-Wallins utställning Jerusalem efter premiärvisningen i Göteborg kommer att visas på Södra Teatern i Stockholm. De 14 bilderna visas i samband med teaterns ”serie om andlighet”, Guds bakficka.
– Det har varit enormt påfrestande och tärande med allt som hänt på Världskultur i Göteborg så det känns verkligen som utställningen kommer hem nu när den kommer till Södra teatern i Stockholm, säger Elisabeth Ohlson-Wallin.
– På Världskultur så arbetade personalen och pedagogerna som djur och gjorde ett toppenarbete men ledningen var inte på samma nivå, berättar hon och säger till QX att chefen för Världskulturmuseet sjukskrevs sig på vernissagedagen och 2 veckor framåt. Något hon kopplar till just utställningens premiär och de hårda diskussionerna och debatten inför den.
– Det kommer inte hända på Södra Teatern, skattar Elisabeth.
Elisabeth Ohlson-Wallin känner sig uppenbart lättad över att utställningen på Världskulturmuseet nu är över.
– Allt det säkerhetspådrag som fanns var nästan som en installation i sig. Att gå igenom säkerhetskontroller och stå i långa köer är ju precis som när man reser till
Israel.
På Södra Teatern som hon beskriver som ett ”hem” tror hon stämningen kommer vara långt mindre spänd.
– Här finns inte den enorma rädslan och Södra Teatern är mycket vana med mångkultur och HBT-frågor, säger hon. De jobbar ju med de frågor som jag håller på med.
Jerusalem kommer att hänga på Kägelbanan och scenografen Peter Holm som även jobbade med Jerusalem i Göteborg följer med till Södra Teatern.
– Så det kommer hänga vackert i denna vackra lokal, säger hon
Till Världskulturmuseet i Göteborg kom det 12000 besökare under de tre veckor som utställningen hängde på museet. En siffra som Elisabeth Ohlson-Wallin är mer än nöjd med.
– Jag hoppas att många stockholmare har jullov och kommer att hinna att se mina bilder.
– Nästa visning av Jerusalem är i Växjö men det är först i mars 2011. Så det är jätteroligt att bilderna fick visas i min hemstad så snabbt efter Göteborg.