Hej Kristofer, ditt namn låter bekant.
– Hm, du kanske känner igen det från Aftonbladet, jag recenserar litteratur på kultursidorna. Parallellt med det pluggar jag författarutbildningen litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.
Isak & Billy är din första bok. Berätta!
– När jag började fundera på att skriva den här boken var det två saker jag ville undersöka. Det ena är det svåra, ja rentav sura faktum att kärlek och intimitet gränsar till utsatthet. Man är sårbar när man kommer någon annan nära. Det andra som jag ville göra är att skildra bögmaskulinitet. För mig är det viktigt att det är en specifik kärlekshistoria om bögar.
Vad handlar boken om?
– Om Isak och Billy som är ett par. Isak är väldigt deprimerad och ångestfylld och har svårt att ta sig fram i tillvaron. Billy är hans raka motsats. Provocerande glad, vältränad och ganska dum. Han är framåt, fylld av självförtroende och tycker att andra borde vara detsamma.
Jag anar ett budskap. Är det så här det är i gayvärlden tycker du – ytterligheter och ytligheter?
– I varje fall finns den här bilden, och jag är intresserad av hur man brukar berätta om bögar. Jag har velat spetsa till karaktärerna och beskriva de poler som lätt uppstår i en relation, antingen är man stark och vill klara av allt eller så känner man sig helt hjälplös inför den andra.
Är du Isak eller Billy? Eller kanske lite av båda?
– Ha, ha nej, ingen av dem. Jag har snarare ett smått kluvet förakt för karaktärerna. Men det var roligast att skriva om Billy.
”Manskroppen har sällan så ingående och rakt beskrivits i prosa, inte minst i flertalet välskrivna sexscener”, skrev Göteborgs-Postens recensent. Det måste vara en fin komplimang, särskilt med tanke på att sexskildringar i litteraturen ofta får bottenbetyg.
– Jag tycker att det är svårt att skriva om sex, det var därför jag ville göra det. Jag ville skildra det rakt upp och ner. Jag vill att texten ska vara både vacker, rolig och otäck. Men jag har inte suttit och tänkt att det ska vara något man runkar till, det kanske jag skriver en annan gång. Ibland är sex behagligt, ibland obehagligt. Jag har velat skriva om sex på ett omedelbart sätt, där det fysiska och känslomässiga skildras på samma nivå.


Blir du generad när du sitter framför datorn och skriver om sex?
– Nej, det blir jag inte. Men jag tycker att det är lite jobbigare att läsa om sex högt.
Bra, kan du läsa upp något?
– Okej då. Jag hade väldigt kul när jag skrev den här meningen: ’Det tar omkring femton sekunder för den inre ringmuskeln att slappna av efter att den utsatts för tryck’. Det är roligt med den vetenskapliga, lite kliniska beskrivningen. Mer än så läser jag inte, då blir jag generad.
Du har precis haft releasefest för boken, hur var det?
– Det var väldigt fint! Höjdpunkten på kvällen var när mina vänner överraskade mig. De hade skrivit vykort med hälsningar från mina favoritförfattare, både levande och historiska personer.
Får man fråga vilka favoritförfattarna är?
James Baldwin gillar jag, speciellt Giovannis rum som skrevs i mitten av 1950-talet. Dennis Cooper är också en favorit. Sedan tycker jag mycket om Eli Levéns bok som kom häromåret, Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats, som skildrar homo- och transsexualitet. Jag tycker faktiskt att det finns många bra gayförfattare.
Skriver du på någon ny bok?
– Ja, jag har kommit ganska långt med ett diktmanus. Om bögar, kärlek och politik.