Strindbergs Dödsdansen görs på Helsingborgs Stadsteater med det äkta paret Edgar och Alice som ett bittert äldre bögpar. När de efter 25 år tillsammans skoningslöst hackar loss på varandra så förväntar man sig som publik nästan en orgie av bitchiga fjollerier. Särskilt när två scenrävar med både en komisk och en tragisk ådra gör huvudrollerna, nämligen Johan Wahlström och Brasse Brännström. Men glöm Johan sådan han är i Parlamentet eller någon fnissig bild av Magnus och Brasse som du kan ha i bakhuvudet. Spelet är återhållet och Bente Lykke Møllers nedtonade kostymer sitter som en smäck.
Regissören Emil Graffman och skådespelarna var överens om att en bitchfjollig tolkning skulle dolt innehållet.
– Regissören var helt tydlig med att det inte skulle vara en ytlig fjollshow utan en relationshistoria, säger Brasse Brännström som gör militären Edgar, eller kaptenen som han kallas.
– Man hade kunnat göra en bitterfitta och en finpiga, men då hade publiken sett det och inte dramat, säger Emil Graffman.
Men det betyder inte att själva elakheterna tonats ner.
– Det är roligt med elakheter, tillägger Johan som spelar Alice. Och de är fantastiskt elaka mot varandra.
– Dödsdansen är en dröm att spela, säger Brasse Brännström.
Strindbergs nattsvarta äktenskapsdrama Dödsdansen utspelas i Stockholms skärgård. Den misslyckade kaptenen Edgar och hustrun Alice är i fejd med resten av ön och husorna slutar på löpande band när en släkting (Bo G Andersson) dyker upp och triangeldramat drar igång. Strindbergs vaktposter är här vackra, halvklädda unga män som stryker omkring i bakgrunden och är objekt för herrarna i huset.
– Jo, det finns en blinkning åt det hållet. Vi är till för att synas, småler Oscar Rasmusson och Christopher Persson som gör vakterna.
Och Strindberg, roterar han i sin grav, undrar någon på presskonferensen.
– Det tror jag inte, säger Emil Graffman.

Dödsdansen har premiär på Lillan, Helsingborgs Stadsteater 11 mars och spelas till 10 april.

Mer Strindbergskt med homoanknytning ges på Lilla Teatern i Lund. Det är PO Enquists Tribadernas natt om relationen mellan Strindbergs hustru Siri von Essen och skådespelaren Marie David som hade premiär 4 mars. Spelas även 5-6 mars och fre-sö helgen därpå.