Komikern Marika Carlssons historia hamnar långt bort från snark-zonen. I boken beskriver hon de tre krigen hon slagits i och vunnit. Om att hitta sig själv som adopterad från Etiopien i ett land som ofta mötte henne med rasism och glåpord. Om hennes frireligiösa uppfostran och ”en kyrka som satte klorna i henne”. Och om en insikt som kom vid 40 år – hon var lesbisk.
Nu ska allt ditt fram på bordet! Hur känns det?
– Det känns förvånansvärt bra. Det beror nog mest på att ingen läst boken ännu, men jag ser fram emot att få ta del av människors reaktioner. Processen hit har varit enormt utvecklande och läskig. Tidigare har jag skrivit manus för en scen där jag har fått gestalta texten, nu ska människor läsa min text och själva skapa sig inre bilder.
Du växte upp frireligiöst och beskriver dig själv som en tidigare homofob. Hur är det att ha gått från det till riksflata?
– Att jag var homofob var inget jag valde, kyrkan fostrade mig i att homosexualitet var en synd och inget Gud ville. Jag var inte smart nog att göra en egen reflektion över det påståendet utan tyckte som min omgivning att det var avskyvärt. I dag tycker jag det är sorgligt och förfäras över att andra människor fostras in i samma tradition även i dag.
Hur har ditt öppna jag tagits emot av din tidigare krets?
– Vissa pingstvänner lever kvar i traditionens bojor och har inte tänkt eller reflekterat över huvud taget. Jag har haft ett flertal diskussioner med inskränkta pingstvänner men det är ganska lätt att argumentera ner dem, det enda som krävs är att man läst bibeln som är en oerhört motsägelsefull bok. Men tack och lov har majoriteten av mina vänner och släktingar tagit emot oss med öppna armar.
Vad i boken kommer vi få ta del av som vi aldrig anat om dig?
– Att jag är allvarligare, bär på mer mörker och har kämpat mer än vad många förstått. Nu jagar jag inte skratt utan jag är ärlig om vad jag har varit med om, hur jag har slagits och kämpat för min överlevnad, och för att hitta mig själv.

Matilda Thorén

”Såna som du ska inte va här” kommer ut idag.