QX nya bokredaktör! Vad vill du ge läsarna i samband med dina boktips?
– Jag vill att alla ska läsa, och läsa mer. Det är bra på så många sätt och för HBTQ-världen så tycker jag det handlar om att föregå med gott exempel. Vi vill ju att människor ska förstå oss, och läser man böcker så får man en inblick i andras liv. Där kan vi vara förebilder.

En boksida 2018, hur viktigt tror du att det är?
– Jag inser att jag går mot trenden men jag tycker det hedrar QX att man göra detta. Det behövs en motkraft i allt det snabba och lättåtkomliga. Vi lägger så mycket tid på sociala medier, men vad ger det oss i slutändan? Att läsa alla de olika böcker jag läst har verkligen format mig.

Hur skiljer sig gaylitteraturen från straightlitteraturen?
– Idag är skillnaden inte lika stor som på till exempel 80-talet. Det finns inte lika många gay-bokhandlare som det fanns förr. Det är ju bra eftersom att gay-litteraturen nu får ta plats ute i de stora hyllorna. Men identifikation i litteratur är väldigt viktig, inte bara för HBTQ-personer utan för alla som tillhör en minoritet eller som inte är normen.

Du har ju dessutom gått från att vara programledare Go’kväll till att nu programleda Karlavagnen i P4. Hur är det?
– Spännande! Jag älskar direktsänd radio. Jag märker också hur viktigt det är för lyssnarna att få ha kontakt med programledaren. Men jag har aldrig gjort något sånt här. Så jag försöker göra ett bra program samtidigt som jag vill utveckla mitt egna programledarskap.

Pekka Heinos tre bästa tips för att komma igång med bokläsandet:

– Gå till bokhandeln och be personalen om råd, ifall du är osäker.

– Ta upp några böcker och läs första meningen i varje bok. Ta den som du tycker var bäst.

– Ligg i! Det kommer inte av sig självt, det är som träning, skitjobbigt i början.
Läs Pekka Heinos första boktips här i oktobernumret av QX sidan 26.